Η μπάσα φωνή σχετίζεται με πλήθος ανδροπρεπών χαρακτηριστικών, όπως η κυριαρχική προσωπικότητα, η δύναμη, το μέγεθος του σώματος και η ελκυστικότητα. Μια νέα μελέτη όμως αφαιρεί ένα χαρακτηριστικό από αυτή τη λίστα: τη γονιμότητα.

Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν τη χροιά της ανδρικής φωνής και την ποιότητα του σπέρματος σε 54 άνδρες, ενώ ζήτησαν από 30 γυναίκες να αξιολογήσουν την φωνή των εθελοντών τους, βαθμολογώντας την ως προς την ανδροπρέπεια και την ελκυστικότητά της.

Το πρώτο εύρημα της μελέτης ήταν το αναμενόμενο: οι μπάσες φωνές ακούγονταν πολύ πιο ελκυστικές στις εθελόντριες, οι οποίες τις χαρακτήρισαν και πιο ανδροπρεπείς.

Το δεύτερο εύρημα της μελέτης, όμως, εξέπληξε τους ερευνητές: οι άντρες με μπάσα φωνή δεν διαθέτουν καλύτερης ποιότητας σπέρμα. Αντιθέτως, σε έναν δείκτη της ποιότητάς του – την συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτωση – οι άντρες με την πιο μπάσα φωνή απεδείχθη ότι μειονεκτούσαν.

Το εύρημα αυτό προξενεί έκπληξη διότι τα θηλυκά – τόσο στους ανθρώπους, όσο και σε άλλα είδη – πιστεύεται ότι συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον ανδρισμό από τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου. Τέτοια χαρακτηριστικά στους άνδρες είναι η τριχοφυΐα του προσώπου, η μυϊκή μάζα και η χροιά της φωνής.

Ο ρόλος της τεστοστερόνης

Στην περίπτωση της χροιάς, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας εκτιμούν ότι ανήκει στα χαρακτηριστικά που συνοδεύονται από ένα τίμημα.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «PLoS One», επειδή η μπάσα φωνή ούτως ή άλλως σχετίζεται με την κυριαρχία και την ελκυστικότητα, μπορεί να έχει ως τίμημα την μειωμένη ποιότητα του σπέρματος – όπως ακριβώς έχει παρατηρηθεί και σε άντρες με εξαιρετικά καλοσχηματισμένους μυς, οι οποίοι επίσης έχει βρεθεί ότι συχνά έχουν χαμηλής ποιότητας σπέρμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αρνητικές αυτές συσχετίσεις θα μπορούσαν να εξηγούνται από τις διακυμάνσεις της ορμόνης του ανδρικού φύλου, της τεστοστερόνης.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, η βαθιά φωνή, τα έντονα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά, η πιο κυριαρχική συμπεριφορά και η επιτυχία στην εξεύρεση ερωτικών συντρόφων σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μολονότι, όμως, η τεστοστερόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία των σπερματοζωαρίων, όταν τα επίπεδά της είναι υψηλά, μπορεί στην πραγματικότητα να αναχαιτίσουν την παραγωγή των σπερματοζωαρίων – και αυτό μπορεί κάλλιστα να εξηγεί το παράδοξο εύρημά τους.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook