Ανησυχητικές αυξητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας τα τελευταία χρόνια. Όπως ανέφερε από τα Χανιά η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά πανευρωπαϊκά έχουν αυξηθεί κατά 60% με την κυρία Ράπτη να καλεί τα θύματα να μιλήσουν και να αναζητήσουν βοήθεια σε υπηρεσίες και δομές που προσφέρει η ελληνική πολιτεία. Εκτός από τα θύματα, πρέπει να μιλούν και όσοι γνωρίζουν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας με την τηλεφωνική γραμμή 15900 να λειτουργεί για να δώσει κατευθυντήριες και βοήθεια, τόνισε η κα Ράπτη.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως πιο ευάλωτες ομάδες όπως οι γυναίκες και τα παιδιά. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και Διευθύντρια στην Ψυχιατρική και παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, Μαρία Μπάστα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας αφορά 1 στις 4 γυναίκες και ένα 25% από αυτά τα συμβάντα γίνονται σε πολύ νεαρές ηλικίες, δηλαδή γύρω στα 15-19 χρόνια. Ως προς τα παιδιά, είπε η κα Μπάστα, παρατηρήθηκε (μέσα και από τα περιστατικά που κλήθηκαν να χειριστούν στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ), η αυξητική τάση περιστατικών βίας τα τελευταία χρόνια, την περίοδο της πανδημίας αλλά και τη χρονιά που διανύουμε που τα νούμερα είναι ήδη πολύ υψηλά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού οφείλεται αυτή η αύξηση, μπορεί να έχει σχέση η πανδημία μπορεί όμως να οφείλεται στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στον κόσμο, που δε διστάζει πλέον να κάνει καταγγελίες και να προσφύγει στις αρχές ώστε να προφυλαχθούν οι αδύναμες ομάδες.

Δομές στήριξης των θυμάτων υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να γίνει καταγγελία από τα θύματα, τονίζει η κα Μπάστα λέγοντας ότι πολλές φορές υπάρχουν καταφθάνουν περιστατικά στο νοσοκομείο που το λένε εμμέσως, διστάζουν όμως πολύ να προχωρήσουν σε καταγγελία γιατί φοβούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ρόλος του δημόσιου λειτουργού είναι να προχωρήσει ο ίδιος και να πείσει τον άνθρωπο που έχει υποστεί βία να κάνει καταγγελία και να διασφαλίσει την ασφάλειά του μετά, τονίζει η κα Μπάστα.

Οι δράστες είναι συνήθως άτομα που έχουν χαρακτηριστικά βίαιης συμπεριφοράς γενικότερα όχι μόνο απέναντι στις γυναίκες, ενώ συχνή είναι η παράλληλη χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ που στην Κρήτη είναι συχνό πρόβλημα. Τα θύματα από την άλλη πλευρά, είναι άτομα συνήθως με χαμηλή αυτοεκτίμηση και χωρίς επαρκές υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να απευθυνθούν και να τους πουν τι συμβαίνει.

Όπως υποστηρίζει από την πλευρά της η υπαστυνόμος Α’, Ελένη Βιγλάκη που υπηρετεί στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας του Α.Τ. Χανίων, όταν το θύμα καλέσει στην αστυνομία συνήθως δεν είναι η πρώτη φορά, υπάρχει συνεχόμενη και επαναλαμβανόμενη βία. Το παρήγορο είναι πως ανοίγουν πλέον τα στόματα των θυμάτων ευκολότερα από ό,τι στο παρελθόν, εμπιστεύονται τις αστυνομικές αρχές και μιλάνε τόσο οι γυναίκες όσο και τα παιδιά. Η αστυνομία επιλαμβάνεται όταν συμβεί κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και καλείται να διαχειριστεί το θύμα στην κατάσταση του φόβου, του πανικού και του τραυματισμού. Με τη σειρά της προχωρά στη σύλληψη του δράστη, πηγαίνει στο νοσοκομείο το θύμα, το φέρνει σε επαφή με κοινωνικούς φορείς και φροντίζει για την περαιτέρω πορεία του.

Τα παραπάνω ήταν μερικές από τις επισημάνσεις που έγιναν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη ΝΟΔΕ Χανίων της ΝΔ, για την ενδοοικογενειακή βία και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που αυτή έχει στα παιδιά.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η υφυπουργός παιδείας ανέφερε ότι τα κέντρα ψυχικής υγείας είναι απαραίτητο να αυξηθούν και για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθούν με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, κέντρα ημέρας για παιδιά, εφήβους και για τον γενικό πληθυσμό.

Συνολικά οι δομές υγείας που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα μετά από διαγωνισμό που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υγείας είναι 106, ύψους 56 εκατ. ευρώ, ανέφερε η κα Ράπτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook