Στα όρια τους έχουν φτάσει πλέον οι κάτοικοι πολλών χωριών του δήμου Κισσάμου με τις καθημερινές «επιδρομές» ανεπιτήρητων ζώων στα χωράφια τους.

Αγανακτισμένοι κάτοικοι του χωριού που βλέπουν καθημερινά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (25/07) μπροστά από το δικαστικό μέγαρο Χανίων για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, όπως αναφέρουν και οι καταστροφές στα χωράφια τους από την ανεξέλεγκτη βόσκηση των ανεπιτήρητών ζώων είναι καθημερινό φαινόμενο. Ψάχνοντας να μπει ένας τέλος σε όλο αυτό οι κάτοικοι κάνουν καταγγελίες και μηνύσεις στις αρμόδιες αρχές ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα.

Για την ατέρμονη κατάσταση που βιώνει μια από τους κατοίκους του χωριού, η κ. Μαρία Κλειδουχάκη ανέφερε ότι «καταθέτω μηνύσεις από το 2014 αλλά δεν τους πιάνει τίποτα. Με απειλούν, έχουν χτυπήσει το αυτοκίνητο του γιου μου, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι ανεξέλεγκτοι. Έχω προχωρήσει σε πάνω από 100 μηνύσεις και έχω δικαιωθεί, ωστόσο δεν γίνεται κάτι. Οι υπηρεσίες, η Περιφέρεια και ο δήμαρχος δεν κάνουν ότι πρέπει να κάνουν. Μια οικογένεια κτηνοτρόφων βάζει ανεξέλεγκτα τα πρόβατα της μέσα στις περιουσίες. Εμείς ειδοποιούμε την αστυνομία και τα ΤΑΕ – δεν έχουμε παράνομα έρχονται- αλλά είναι και ο δήμος αρμόδιος και να εκτελεί τα καθήκοντα του. Πέρυσι φανταστείτε από 3 τόνους λάδι που έβγαζα, έβγαλα 300Kg. Μου έχουν φάει 95 ελιές. Στη δική μου περιουσία κάθε μέρα βρίσκονται περίπου 200 ζώα. Η περιουσία μου είτε είναι είτε δεν είναι περιφραγμένη το ίδιο και το αυτό αφού τα ξηλώνουν τα πάνε παραπέρα. Λυπάμαι πραγματικά για όσα γίνονται. Πρέπει να κινηθούν, πρέπει να μας σώσουν. Εγώ η ίδια πρέπει δηλαδή να κυνηγάω και να κάνω το βοσκό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι κάτοικοι του χωριού κάνουν αναφορές για συνεχιζόμενος επιθέσεις και απειλές εναντίον τους και ένα κλίμα συνεχιζόμενου φόβου. Συγκεκριμένα ο κ. Επαμεινώνδας Καρτσωνάκης αναφέρει ότι «η παραβατικότητα στο νομό Χανίων προστατεύεται από συγκεκριμένα άτομα. Κανονικά σήμερα εδώ θα έπρεπε να είναι πιο πολλοί αλλά όλοι φοβούνται». Την αγανάκτηση του εξέφρασε και ο κ. Νεκτάριος Τσουρουδιακάκης ο οποίος τόνισε πως «πρέπει να γίνει μια αυτοψία και αν έχουν δίκιο να σηκωθούμε να φύγουμε από τα σπίτια μας και να τα κάνουν στάβλους».

Την στήριξη του στους κατοίκους που διαμαρτύρονται μπροστά από τα δικαστήρια στα Χανιά έδωσε ο πρώην δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα της αδεσποτείας στη ύπαιθρο και τις ζημίες. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « η πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα. Ο νόμος που υπάρχει από το 2012 είναι κατάπτυστος. Ως δήμος Κισσάμου έχει ζητήσει την τροποποίηση του νόμου. Η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει τους κανόνες συμβίωσης των κατοίκων. Είναι αδιανόητο να ζούμε τέτοιες καταστάσεις εν έτη 2022. Υπάρχουν ένα σωρό μέτρα που μπορεί να λάβει η πολιτεία».

Τέλος στην σχετική νομοθεσία αλλά και στις μελλοντικές κινήσεις των κατοίκων του χωριό αναφέρθηκε ο δικηγόρος των κατοίκων που βιώνουν τις καθημερνές επιθέσεις Φώτης Πανταζής. Συγκεκριμένα ο κ. Πανταζής ανέφερε « Ο νόμος είναι στην εντέλεια ωστόσο δεν εφαρμόζεται. Αν εφαρμοζόταν όπως θα έπρεπε δεν θα υπάρχουν. Εμείς το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ελέγξουμε αν όλοι έχουν κάνει όσα θα έπρεπε να κάνουν. Αν όχι τότε μιλάμε για παράβαση καθήκοντος. Ακόμα είμαστε στο στάδιο της έρευνας. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ συμβολικά διότι δυστυχώς μπορεί να καταλήξουμε εδώ. Δυστυχώς βάση των ενδείξεων που έχω το πράγμα απλώνεται σε πολλές υπηρεσίες».

Η αδεσποτεία δυστυχώς αποτελεί ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στην ύπαιθρο και καθημερινά πολλοί κάτοικοι από διαφορετικά χωριά και περιοχές έρχονται αντιμέτωποι με αυτό και την καταστροφή των παρουσιών τους. Πάντως ίσως οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να επιληφθούν του φαινομένου και να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook