Δείγματα από το υπέδαφος του Οροπεδίου στο Λασίθι μελετούν οι επιστήμονες, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το κλίμα, το περιβάλλον και τη ζωή στην περιοχή τα τελευταία 150.000 χρόνια

«Η επιστημονική μελέτη έχει σκοπό να ανασυστήσει το κλίμα και το περιβάλλον των τελευταίων 150 χιλιάδων ετών στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνουν οι επιστήμονες που μελετούν τα δείγματα που συνέλεξε το γεωτρύπανο στο Οροπέδιο Λασιθίου

Το πώς ήταν η Κρήτη την Εποχή των Παγετώνων, αλλά και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του κλίματος, του περιβάλλοντος και γενικότερα της ζωής στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 150.000 χρόνια ερευνούν οι επιστήμονες.

Το επίκεντρο της έρευνας, που είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου, κοντά στη σπηλιά του Δία, στο Δικταίο Αντρο. Μάλιστα, με γεωτρύπανο τις προηγούμενες ημέρες έγινε δειγματοληψία ιζημάτων από το υπέδαφος τα οποία θα μελετηθούν.

Για την ίδια έρευνα γίνεται συλλογή ιστορικών, αρχαιολογικών και παλαιοντολογικών στοιχείων από την Κρήτη, το «σταυροδρόμι» λαών, πολιτισμών, αλλά και… δεινοθηρίων, ελεφάντων και άλλων ζώων, τα ίχνη των οποίων έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ιζήματα μιας φυσικής λεκάνης, όπως είναι αυτή του Οροπεδίου Λασιθίου, αποτελούν ένα πολύτιμο αρχείο πληροφοριών για το περιβάλλον και τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν.

Η έρευνα πραγματοποιείται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου University College London, Χρόνη Τζεδάκη, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νένα Γαλανίδου, τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Κοσμά Παυλόπουλο, τον επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ, Γιώργο Αποστολόπουλο, η δε έρευνα πραγματοποιείται με την αρωγή του Δήμου Οροπεδίου.

«Η επιστημονική μελέτη έχει σκοπό να ανακατασκευάσει το κλίμα και το περιβάλλον των τελευταίων 150 χιλιάδων ετών στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε στο «Εθνος» ο καθηγητής Χρόνης Τζεδάκης, προσθέτοντας ότι «η Κρήτη ως το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης αποτελεί σταυροδρόμι των κλιματικών συστημάτων των χαμηλών και μεσαίων γεωγραφικών πλατών, όπως και των ανθρώπινων πληθυσμών της ανατολικής Μεσογείου».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι γνώσεις των επιστημόνων για τις περιβαλλοντικές αλλαγές στον χώρο αυτό παρέμεναν εξαιρετικά περιορισμένες και ότι η μελέτη συνδυάζει ιζηματολογικές, γεωχημικές και παλαιοντολογικές αναλύσεις για να δώσει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα: – ποιες ήταν οι αλλαγές στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις τα τελευταία 150.000 χρόνια – ποιες ήταν οι αλλαγές στη βλάστηση της Κρήτης την Εποχή των Παγετώνων.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα, όπως ανέφερε ο κ. Τζεδάκης, «θα μας δώσουν τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα για το περιβάλλον που συνάντησαν οι πρώτοι επισκέπτες και κάτοικοι της Κρήτης στα προϊστορικά χρόνια».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Οροπεδίου, Γιώργος Μηλιαράς, σε δηλώσεις του στο «Εθνος» εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ερευνητική ομάδα, επισημαίνοντας ότι «θα είμαστε κοντά τους και αναμένουμε με ενδιαφέρον τ\’ αποτελέσματα που θα συμβάλουν στη γνώση μας για την περιοχή, την Κρήτη, αλλά και γενικότερα για το περιβάλλον και τη ζωή στην ανατολική Μεσόγειο».

Εφημερίδα Εθνος- Μανόλης Κοκολάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook