Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

Συνέχεια στις εκρήξεις με δυναμίτη που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του Αζωγυρέ του δήμου Καντάνου Σελίνου δίνουν επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ένιωσαν τρόμο σε σχετική ενέργεια που έγινε στις 20 Ιουλίου.

Με νεότερο κείμενο τους που έστειλαν στο Flashnews.gr τονίζουν ότι υπάρχει και κίνδυνο για πρόκληση τραυματισμού από τις εκρήξεις αλλά και καταστροφή του φυσικού τοπίου.

Ένας επισκέπτης γράφει:

“Απρόβλεπτη είναι η καταστροφή που πραγματοποιείται σε μια πανέμορφη και μέχρι τώρα παρθένα περιοχή φυσικής ομορφιάς γύρω από το χωριό Αζωγυρές, κοντά στην Παλαιόχωρα στη νοτιοδυτική Κρήτη. Επισκέπτομαι αυτό το υπέροχο μέρος από το Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως”.

Ο συγκεκριμένος επισκέπτης μάλιστα μιλά για προσπάθεια εκφοβισμού των κατοίκων εκ μέρους “κάποιων”, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στην καταστροφή του φυσικού τοπίου:

“Εδώ και εκατοντάδες χρόνια στο χωριό υπάρχουν υπέροχα γέρικα δέντρα, ένα ποτάμι και ένας καταρράκτης, ένα καταφύγιο για όλους όσους το επισκέπτονται, σωματικά και πνευματικά. Τώρα αποφασίστηκε επιτακτικά ότι ένα σπήλαιο, το οποίο, ξανά, υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πρέπει να καταστρέφεται με καθημερινή χρήση δυναμίτη, κάτι που μπορεί να είναι παράνομο. Ο θόρυβος από μόνος του είναι ενοχλητικός, για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο για τα κοντινά κτίρια, και οι εκρήξεις οδηγούν στην καταστροφή ενός πανέμορφου καταρράκτη και στο μπλοκάρισμα του ποταμού που ρέει από κάτω. Πιστεύεται ότι η κατασκευαστική εταιρεία χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του νομού Χανίων για να καταστρέψει τη φύση και να κατεβάσει ένα βουνό για να πουλήσει την πέτρα. Τα δέντρα στην περιοχή που καταστρέφονται περιλαμβάνουν δέντρα πλατάνων 400 ετών και πεύκα 100 ετών”.

Γίνεται αναφορά και για επιχειρήσεις που πλήττονται επειδή ο δρόμος έχει κλείσει:

“Οι τοπικές επιχειρήσεις στο χωριό πλήττονται οικονομικά γιατί, η εν λόγω τοποθεσία βρίσκεται κοντά στην κύρια διαδρομή από την πλησιέστερη κύρια πόλη της Παλαιόχωρας, μέσω του Αζωγυρέ προς την παραθεριστική πόλη της Σούγιας. Το δρομολόγιο είναι πλέον κλειστό και μπορεί να παραμείνει έτσι για πολλούς μήνες. Για να επισκεφθείτε τη Σούγια από τα δυτικά του Αζωγυρέ χρειάζεται πλέον μια αρκετά μεγάλη παράκαμψη. Ο Αζωγυρές δεν θα είναι πλέον ένα φυσικό σημείο στάσης για τους τουρίστες και τους επισκέπτες”.

Τονίζεται επίσης:

“Το χειρότερο είναι ότι γεμίζουν το ποτάμι με τόνους χώματος για να πετύχουν μια επίπεδη πλατφόρμα όπου θα χρησιμοποιήσουν για να παρκάρουν τα μηχανήματα τους, μόλις έρθει ο χειμώνας το ποτάμι θα ξεχειλίσει και θα πνίξει το χωριό”.

Μάλιστα το συγκεκριμένο κείμενο επισκέπτη αναφέρει και για τραυματισμού παιδιού από έκρηξη:

“Υπήρχε ένα σύννεφο σκόνης που σκέπασε το αυτοκίνητο και μια μικρή πέτρα έσπασε το παρμπρίζ του ενοικιαζόμενου μας κατά την τελευταία έκρηξη και όπως πληροφορήθηκα ένα παιδί 4 ετών τραυματίστηκε σοβαρά”.

Τι λέει η Περιφέρεια Κρήτης

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με την κ. Ελένη Δοξάκη Γενική Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσίων της Περιφέρειας Κρήτης η οποία μας τόνισε ότι λόγω των βροχοπτώσεων του 2019 υπήρξαν μετακινήσεις βράχων, οι οποία είχαν κλείσει τον συγκεκριμένο δρόμο (πρόκειται για έναν δρόμο που ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης με μπόλικο φυσικό τοπίο λίγα χιλιόμετρα μετά την Παλαιόχωρα που περνά από Αζωγυρέ, Τεμένια και καταλήγει Σούγια, ενώ στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε Ομαλό και εν τέλει στα Χανιά).

“Στείλαμε γεωλόγο ο οποίος διαπίστωσε ότι υπάρχει επικινδυνότητα λόγω της μετακίνησης των βράχων και σε άλλα σημεία και για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα, αφού κάποιοι βράχοι κρέμονταν, έπρεπε με κάποιο τρόπο αυτοί οι βράχοι να φύγουν”, σημειώνει η κ. Δοξάκη.

Όπως μας επισήμανε η κυρία Δοξάκη, αυτό το έργο πρέπει να γίνει μόνο με τη χρήση εκρηκτικών. Το έργο δημοπρατήθηκε και ο εργολάβος πήρε τις σχετικές εγκρίσεις από την αστυνομία για να πραγματοποιήσει τις ελεγχόμενες εκρήξεις με δυναμίτη. “Οι ελεγχόμενες αυτές εκρήξεις ρηγματώνουν τους βράχους, γίνονται παρουσία μηχανικού και φυσικά έχει ενημερωθεί για αυτές, η αστυνομία από τον ανάδοχο εργολάβο. Εμείς σαν επιβλέπουσα υπηρεσία παρατηρούμε την εξέλιξη του έργου”. επισημαίνει η κ. Δοξάκη.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Δοξάκη δεν αρνείται το γεγονός ότι υπάρχει αλλοίωση του φυσικού τοπίου της περιοχής λόγω του συγκεκριμένου έργου. “Θα βγουν 40 χιλιάδες κυβικά βράχων είναι λογικό να υπάρξει επίδραση στη φύση”.

Σε κάθε περίπτωση, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής βρίσκονται σε αναβρασμό και θέτουν ζητήματα επικινδυνότητας. Διότι μπορεί να υπάρχει μια νόμιμη διαδικασία στο όλο έργο, αλλά όταν υπάρχουν υπογραφές ανθρώπων που μιλούν για εκρήξεις πολύ κοντά σε σπίτια και σε κατοικημένη ζώνη, τότε η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις.

Η καταστροφή επίσης του φυσικού τοπίου και η καταγγελία (μεταξύ άλλων) ότι “η ανάδοχος εταιρεία γεμίζει το ποτάμι με τόνους χώμα για να διευκολυνθεί η δουλεία της”, σίγουρα προβληματίζει.

Σημειώνεται τέλος ότι, όπως μας τόνισε η κ. Ελένη Δοξάκη θα γίνουν και άλλες εκρήξεις με δυναμίτη, το επόμενο διάστημα, ενώ δεν μας ξεκαθάρισε πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Ελπίζουμε τουλάχιστον να γίνουν προσπάθειες, αφού ολοκληρωθεί το έργο για αποκατάσταση του φυσικού τοπίου της περιοχής.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την περιοχή που γίνεται το συγκεκριμένο έργο

Το φυσικό τοπίο πριν…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook