Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Δ.Σ της ΕΑΣ Ιεράπετρας στις 30/12/2011 στο Πρωτοδικείο Λασιθίου στη Νεάπολη με ημερομηνία εξέτασης της αίτησης στις 25 Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης μιλώντας στην εκπομπή Δεύτερη έκδοση στο Ράδιο Λασίθι 92,3 το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφερε ότι στην πρόσφατη γενική συνέλευση που συνεδρίασε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα συζητήθηκε η μελέτη βιωσιμότητας της Ένωσης όπως επίσης και κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε με κάθε ένδικο μέσο να προστατευτούν τα συμφέροντα της. «Δεν έχει να κάνει με πτωχευτική διαδικασία παρά μόνο είναι μια κίνηση για την εξυγίανση της Ένωσης. Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε στη γενική συνέλευση όλων των μελών αλλά στο διοικητικό συμβούλιο λίγες μέρες μετά, καθώς υπήρχαν ενδείξεις για κινήσεις εις βάρος μας και αφού συμβουλευτήκαμε νομικούς συμβούλους αλλά και τον ορκωτό λογιστή καταθέσαμε αυτή την αίτηση».

Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ένωσης ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό, όμως διέψευσε τις φήμες που θέλουν την Ένωση να οφείλει περίπου στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος των εργαζομένων παρεμβαίνοντας στη συζήτηση τόνισε ότι «δεν πρέπει να κρυβόμαστε και να λέμε ψέματα, η Ένωση μας χρωστάει λεφτά σε εμάς τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση αυτή δεν ανήκει σε κανένα, ανήκει στους αγρότες. Στη γενική συνέλευση δεν πήραμε καμία τέτοια απόφαση και για το λόγο αυτό πρέπει να συγκληθεί έκτακτη συνέλευση για να το αποφασίσουμε αν θα προσφύγουμε στο άρθρο 99».

Το άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, προβλέπει τη διαδικασία συνδιαλλαγής µε τους πιστωτές για τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονοµικές τους υποχρεώσεις. Ουσιαστικά είναι µια... ανάσα πριν από την πτώχευση, η έσχατη επιλογή πριν να πέσουν οι «τίτλοι τέλους», αν πειστεί το δικαστήριο να δώσει αυτή την τελευταία ευκαιρία.

Εφ' όσον η αίτηση γίνει δεκτή και ανοίξει η διαδικασία συνδιαλλαγής, το δικαστήριο στις 25 του μηνός θα ορίσει το µεσολαβητή, ο οποίος θα επιχειρήσει την επίτευξη τελικής συµφωνίας µεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών – προµηθευτών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% των απαιτήσεων, ενώ θα προτείνει και λύσεις για τη διάσωση της επιχείρησης, αν αυτή καθίσταται εφικτή.

Προσφεύγοντας δικαστικά µε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η επιχείρηση καλείται να αποδείξει ότι βρίσκεται σε οικονοµική δυσπραγία, χωρίς όµως να έχει µπει σε παύση πληρωµών. Ενώπιον του πολυµελούς πρωτοδικείου θα πρέπει να περιγράψει τη δραστηριότητα, τα µεγέθη της, την κοινωνική σηµασία της, αλλά και να παρουσιάσει ένα εφαρµόσιµο και βιώσιµο επιχειρηµατικό πλάνο, ζητώντας την προστασία του πτωχευτικού κώδικα. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι τη λειτουργία της µέσω διαπραγµάτευσης των οφειλών µε τους πιστωτές της και αν το κρίνει αναγκαίο, να ορίσει εµπειρογνώµονα για να ελέγξει τα οικονοµικά στοιχεία

radiolasithi.gr