Εντός της περιοχής του FIR Αθηνών, νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, περίπου 30-40 μίλια από την Ιεράπετρα, κινείτο χθες βράδυ η ρωσική ναυτική δύναμη, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Kuznetsov».

Η ρωσική αρμάδα, που αποτελείται από 9 πλοία, έχει κατεύθυνση τη Συρία,  όπου ίσως φτάσει εντός της ημέρας.  Δημοσιεύματα εφημερίδων της Συρίας θέλουν κάποια από τα ρωσικά πολεμικά πλοία να δένουν σε λιμάνι της χώρας.

 Να σημειωθεί ότι, όπως έγραψαν τα Νέα, οι Ρώσοι είχαν ζητήσει και τους δόθηκε έγκριση από την Αθήνα για αεροναυτικές ασκήσεις- εκπαιδεύσεις εντός του FIR Αθηνών, σε περιοχή 80-90 μίλια ΝΔ της Πύλου, στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι εγκρίσεις αφορούσαν εναλλακτικά 4 ημερομηνίες, 2,3 και 5,6 Ιανουαρίου. Ωστόσο δεν έκαναν χρήση μέχρι τώρα. Στρατιωτική πηγή ανάφερε ότι «λογικά ούτε και στις εναπομείνασες ημερομηνίες θα κάνουν χρήση, εκτός αν ζητήσουν άλλαη περιοχή».

 Η άφιξη των Ρώσων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μπορεί να θεωρηθεί απάντηση  στην αμερικανική ναυτική παρουσία, που εδώ και αρκετό καιρό είναι έντονη, αλλά και ενδιαφέρον της Μόσχας για όσα τεκταίνονται εντός ή περί τη Συρία, όπου παλιότερα διατηρούσε ναυτική βάση… Υπάρχει όμως και ενδεχόμενο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά της περιοχής – και αυτό μας αφορά περισσότερο…

Δείτε το βίντεο από το αεροπλανοφόρο και τις πτήσεις των μαχητικών Su-33 που το σκάφος μεταφέρει στην Μεσόγειο. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook