Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων σχολιάζει την κίνηση του δημάρχου Αποκόρωνα Χαράλαμπου Κουκιανάκη να δρομολογήσει την ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στην περιοχή του δήμου του.

Ο κ. Βιριράκης σχολιάζει την πρόθεσή του δημάρχου χαρακτηρίζοντάς την «πανελλήνια πρωτοτυπία» τονίζοντας ότι στερείται επαρκούς αιτιολόγησης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Βιριράκης αναφέρει:

Πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα στον τύπο και τα ΜΜΕ , ότι ο Δήμος Αποκορώνου  με απόφαση του δημάρχου του  κ Κουκιανάκη,  προχωρεί μονομερώς σε ενέργειες  σύστασης  Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Επειδή της ενέργειας αυτής δεν προηγήθηκε ουδεμία συζήτηση η διαβούλευση με το “Νομαρχιακό”  Λιμενικό Ταμείο Χανιών με την επωνυμία «Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων» , το οποίο  νομίμως  εκπροσωπώ και στο οποίο ανήκουν μέχρι σήμερα όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τα  αλιευτικά καταφύγια Καλυβών,  Αλμυρίδας και Γεωργιόπουλος , επιθυμώ να αναφέρω τα εξής.

1.Στα διοικητικά όρια του Δήμου Αποκορώνου  δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα μεγάλα  λιμάνια, αλλά  μόνο τρεις μικροί λιμενίσκοι που εξυπηρετούν κυρίως αλιευτικές δραστηριότητες.   Η κατηγοριοποίηση γίνεται βάσει νόμου με  σχετικό ΦΕΚ.

Θα αποτελέσει λοιπόν πανελλήνια πρωτοτυπία να επιχειρείται να  ιδρυθεί Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ,  χωρίς  στην αρμοδιότητα του να υφίσταται  κανένα  θεσμοθετημένο (βάσει νόμου)  λιμάνι με βιώσιμη δραστηριότητα.

2.Τα Λιμενικά Ταμεία είτε Νομαρχιακά είτε Δημοτικά, είναι εκ του Νομου Ν.Π.Δ.Δ  και έχουν αρμοδιότητα μόνο στην Χερσαία Λιμενική Ζώνη τους, η οποία έχει εγκριθεί με ΦΕΚ , κατόπιν σχετικής  παραχώρησης των αρμοδιοτήτων στις ζώνες αυτές από την Κτηματική Υπηρεσία. Στον Αποκόρωνα υπάρχει  καθορισμένη Χερσαία Λιμενική Ζώνη  από το 1970, στις Καλύβες και την Γεωργιούπολη , ενώ στην Αλμυρίδα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο καθοριστεί (και λόγω αρχαιολογικής προστατευόμενης περιοχής.)

Τα εκτός των καθορισμένων Χερσαίων Λιμενικών Ζωνών τμήματα , εξακολουθούν να ανήκουν αποκλειστικά  στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας  και καμμιά σχέση  δεν έχει η νομιμοποίηση υφιστάμενων αυθαίρετων  κατασκευών   με την ίδρυση η όχι Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ,  όταν αυτά δεν περιλαμβάνονται σε  θεσμοθετημένα όρια Χερσαίων Λιμενικών Ζωνών.

3. Τα Λιμενικά Ταμεία , είτε Νομαρχιακά είτε Δημοτικά , πρέπει εκ του Νόμου να έχουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν έσοδα , που από τα τέλη που πληρώνουν τα μικρά αλιευτικά σκάφη  στους 3 μικρούς λιμενίσκους, δεν θα επαρκέσουν.  Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι  δεν υπάρχουν στις  παραπάνω καθορισμένες  Χερσαίες Λιμενικές Ζώνες άλλοι πόροι όπως από  καταστήματα , ομπρελοκαθίσματα η άλλης μορφής.

4. Οι υπάλληλοι που θα στελεχώσουν το  προαναγγελθέν  Ταμείο θα  πρέπει να είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο και επαρκείς στον αριθμό τους, αλλιώς θα παρουσιαστεί το φαινόμενο να μην μπορεί να εκπονήσουν μια στοιχειώδη  λιμενική μελέτη ή άλλη λιμενική  διαδικασία.

(Υπάρχουν πολλά παραδείγματα  ανά την Ελλάδα γι’ αυτό… )

5. Ουδεμία σχέση ,  συνάφεια η αρμοδιότητα  έχουν τα Λιμενικά Ταμεία με τα καταδυτικά πάρκα η άλλες συναφείς θαλάσσιες επιχειρήσεις και δραστηριότητες.

5.Για την ίδρυση υδατοδρομίων απαιτούνται ειδικές μελέτες και υποδομές σε χώρους και υπηρεσίες  που στα τρία αλιευτικά καταφύγια του Αποκορώνου δεν υπάρχουν.  (Πιθανώς μόνο η δημιουργία ενός υδάτινου πεδίου στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο να είναι εφικτή , και εφόσον υπάρξει δίκτυο λειτουργούνταν  υδατοδρομίων ). Αυτό όμως μπορεί να γίνει και χωρίς την δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με πρωτοβουλία ιδιωτών η του Δήμου (βάσει προσφάτου ψηφισμένος νόμου)

6. Η πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας που εποπτεύει όλα τα Λιμενικά Ταμεία (Νομαρχιακά, Δημοτικά ,Οργανισμούς η ΑΕ) αρχικά  ήταν στην κατεύθυνση  να ενσωματωθούν τα ήδη υπάρχοντα  Δημοτικά  Λιμενικά Ταμεία στα μεγαλύτερα του καθε νομού για λογούς οικονομίας κλίμακος , συνένωσης δυνάμεων -προσωπικού και  αύξηση των υπηρεσιακών δυνατοτήτων και  έργου τους, όπως έχουμε ενημερωθεί.   Η πανδημία του Covid σταμάτησε την νομοθετική αυτή  πρωτοβουλία και διαβούλευση  , αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό  θα επανεξεταστεί.. Άρα ,ο Δήμος Αποκορώνου με την επιχειρούμενη διάσπαση  βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη και  λάθος κατεύθυνσή …

7. Επειδή το 2022 είναι δημοτική προεκλογική χρονιά, είναι θεμιτό οι εμπλεκόμενοι υποψήφιοι  να συντάσσουν προγράμματα και να καταθέτουν ιδέες προκειμένου να συγκινήσουν τους πολίτες-ψηφοφόρους τους.

Το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων,   με αρμοδιότητα εποπτείας και διοίκησης σε 30 περίπου λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια  του νομού Χανίων, επιθυμεί να μείνει έξω από τέτοιες καταστάσεις και αντιπαραθέσεις , θέλει να λειτουργεί απερίσπαστο  και ενωμένο και  θεωρεί ότι κάθε  απόπειρα αποδυνάμωσης και  διάσπασης του,   για μικροπολιτικούς  λόγους είναι βλαπτικές και για το ίδιο ως «Νομαρχιακό»  Λιμενικό Ταμείο και για τον τόπο γενικότερα.  Βεβαίως  ως  θιγόμενη αρχή θα αντιδράσουμε στην επιχειρούμενη διάσπαση προβάλλοντας επιχειρήματα και χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα . Πεποίθησή μου είναι  ότι το αίτημα δεν θα προχωρήσει διότι στερείται επαρκούς αιτιολόγησης.

Χανιά 28/7/2022

Με εκτίμηση

Δημήτρης Βιριράκης

Πολιτικος Μηχ / κος  – Μsc

Πρόεδρος Λιμενικής Επιτροπής του Λ.Τ.Ν.Χ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook