Η ενημέρωση του δήμου Κισσάμου αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν επικοινωνίας του Δημάρχου Κισσάμου, κ. Γιώργου Μυλωνάκη με την Δ/ντρια ΔΑΟΚ Χανίων, κα Μυλωνάκη Μάνια για την πορεία του φετινού προγράμματος δακοκτονίας, ενημερώθηκε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη ο 2ος δολωματικός ψεκασμός. Όμως, λόγω των αυξημένων δακοπληθυσμών που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικρατούν για την ανάπτυξη του δάκου, ενημερώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας ότι θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, να παρακολουθούν τους πληθυσμούς και τις προσβολές στους ελαιώνες τους και σε κάθε περίπτωση να επικοινωνούν με την ΔΑΟΚ Χανίων για οδηγίες, καθώς και να ενημερώνονται για την πορεία της δακοκτονίας από τα συνεχή δελτία που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας  στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/dakoktonia-p-e-chanion-2022/.

Για ενημέρωση των παραγωγών, παραθέτουμε το από 15/07/2022  σχετικό Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων :

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ   Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Ελευθερίας 1, 73100 Χανιά Τηλ. 28213-40160 / 40115 – Φαξ 28213-40222 Ηλεκ. Δ/νση :oikonomaki@crete.gov.gr Ιστοσελίδα: www.crete.gov.gr  Χανιά, 15/07/2022        

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε συνέχεια προηγούμενων δελτίου τύπου που αφορούν στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2022, από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Παρά την έγκαιρη έναρξη του πρώτου δολωματικού ψεκασμού και την έλευση των υψηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου, παρατηρείται σημαντική αύξηση των δακοκοπληθυσμών. Σε αρκετές περιοχές η αύξηση αυτή δεν ανησυχεί καθώς είτε είναι σε εξέλιξη οι δολωματικοί ψεκασμοί είτε έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί και αναμένεται να είναι ορατά τα αποτελέσματά τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι δυνατή η έναρξη του 2ουδολωματικού ψεκασμού αν δεν παρέλθει μεσοδιάστημα 21 ημερών μεταξύ των δύο εφαρμογών καθώς αυτό αναγράφεται στην ετικέτα του χρησιμοποιούμενου σκευάσματος. Ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, στις περιοχές όπου έχει συμπληρωθεί το διάστημα αυτό.

Λόγω όμως των αυξημένων δακοπληθυσμών και των ευνοϊκών για την ανάπτυξη του δάκου καιρικών συνθηκών παρακαλούνται οι παραγωγοί να επισκέπτονται τα αγροκτήματά τους και να είναι σε επαφή με την υπηρεσία μας ώστε εάν δεν υπάρξει πτώση των πληθυσμών και εξαιτίας της μη παρέλευσης των 21 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του 1ουδολωματικού δεν είναι δυνατή η έναρξη του δεύτερου δολωματικού ψεκασμού, να λάβουν οδηγίες αντιμετώπισης του δάκου στην περίπτωση που υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα.

Για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/dakoktonia-p-e-chanion-2022/.

Τηλ. επικοινωνίας 2821346500, 2821346570-20-40-43-56.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook