Την ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας υποστηρίζει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Αθανάσιος Ορφανίδης, σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times».

«Η ακύρωση της απόφασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Ορφανίδης, ο οποίος εντοπίζει λάθη στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις συνόδους κορυφής Οκτωβρίου 2010, Ιουλίου 2011 και Οκτωβρίου 2011 και υποστηρίζει την αναθεώρηση της απόφασης για το PSI, «η οποία έχει συμβάλει στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ».

Όσο για τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Ορφανίδης επιρρίπτει ευθύνη σε φορείς λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη.

«Η ακύρωση της απόφασης για την Ελλάδα θα ανέβαζε το κόστος χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των άλλων κρατών της Ευρωζώνης» αναφέρει.

«Η αντιστροφή της απόφασης για το ελληνικό PSI θα ωφελήσει τη ζώνη τού ευρώ στο σύνολό της. Ένα 30ετές δάνειο στην Ελλάδα με χαμηλό επιτόκιο θα μπορούσε να συνοδεύσει την ακύρωση της απόφασης για το ελληνικό PSI, ώστε το κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα να παραμείνει τόσο χαμηλά, όσο προβλέπεται σήμερα» σημειώνει ο ίδιος.

«Το κλειδί είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, που είναι σημαντική για τις αγορές κυβερνητικού χρέους» καταλήγει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.