φωτο αρχείου από amna.gr

Η διαδικασία σταδιακού ανοίγματος των συνόρων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, αρχικά μόνο για τους Νεοζηλανδούς, προτού αρθούν οι περιορισμοί και για τους υπόλοιπους. Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, καθώς επιτρέπεται πλέον η έλευση αλλοδαπών που χρειάζεται να λάβουν τουριστική ή φοιτητική άδεια εισόδου. Η χώρα της Ωκεανίας θα αρχίσει επίσης πλέον να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια και θαλαμηγούς που θέλουν να ελλιμενιστούν.

Οι περισσότεροι επισκέπτες στη Νέα Ζηλανδία πρέπει μολαταύτα να είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της COVID-19 και να υποβάλλονται σε δύο τεστ για τον νέο κορονοϊό μετά την άφιξή τους. Ωστόσο, δεν επιβάλλεται πλέον καραντίνα.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν χαρακτήρισε πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα το πλήρες άνοιγμα των συνόρων. «Ήταν μια σταδιακή και προσεκτική διαδικασία από την πλευρά μας, καθώς, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε τη συνεχιζόμενη πανδημία κρατώντας τον κόσμο ασφαλή», συνόψισε η επικεφαλής της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Οι ξένοι φοιτητές συνεισφέρουν στην οικονομία και η επιστροφή τους θα δώσει ώθηση στα πανεπιστήμια της Νέας Ζηλανδίας.

Ο υπουργός Τουρισμού Στιούαρτ Νας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η επανέναρξη του ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων θα τονώσει επίσης την οικονομία.

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε από την πλευρά του σήμερα πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.312 κρούσματα του SARS-CoV-2 οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα και 269 σε ανθρώπους που ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό, ενώ έκανε λόγο για 28 θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού του υπουργείου – εξαιρεί όσους υπέκυψαν πέραν των 28 ημερών μετά τη μόλυνση από τον ιό – ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Ωκεανίας έχεο φθάσει μέχρι τώρα τους 1.502 νεκρούς επί συνόλου 1.608.959 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων μολύνσεων. Το σύνολο των θανάτων που συνδέονταν κατά κάποιο τρόπο με τη λοίμωξη είναι 2.273.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 759 ασθενείς με την COVID-19, εκ των οποίων 16 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ).

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook