Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα με νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Παρασκευής με βόρειους ανέμους εντάσεως έως και 10 μποφόρ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Μικρή βελτίωση αναμένεται να σημειωθεί την Κυριακή.

Αναλυτικά το Σάββατο 7 Ιανουαρίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 6 βαθμούς, στη δυτική Ελλάδα από 1 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά από -1 έως 10 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 14 βαθμούς.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 5 έως 7 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 10 βαθμών Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή στην ανατολική και νότια χώρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, και καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 Μποφόρ και το πρωί στο νότιο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδος κυρίως την ημέρα. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και τη νύχτα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά που κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ συμβουλεύει τους πολίτες πριν μετακινηθούν:

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ'Α όψιν, ανάλογα µε τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.).

2. Να προγραμματίσουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συμπίπτει µε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

4. Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.

5. Να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους.

6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινηθούν στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

7. Να μην εγκαταλείπουν τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.

8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών.

9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.


protothema.gr