Η αποβολή μίας χώρας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.

«Εάν καταστήσουμε δυνατή μια μη εθελούσια έξοδο από την ευρωζώνη, αυτό θα οδηγούσε με απώλεια εμπιστοσύνης προς το ευρώ», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξή, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με πρόσκληση προς τους κερδοσκόπους να συνεχίσουν με άλλες χώρες.

Η τοποθέτηση του κ. Κνοτ αφορούσε στο ερώτημα «εάν θα ήταν προτιμότερο να αποβληθεί από την Ευρωζώνη η Ελλάδα».

Πάντως, προέβη στην εκτίμηση ότι το ενιαίο νόμισμα καθαυτό θα επιβίωνε της κατάρρευσης της Ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες των χωρών του ευρώ συνδέθηκαν τόσο στενά μεταξύ τους τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η κατάργηση του ευρώ.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης άσκησε, παράλληλα, κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας από το Βερολίνο να συμφωνήσει με την αύξηση των πόρων του μηχανισμού ευρωστήριξης.

«Το πιο σημαντικό εμπόδιο υπάρχει στη Γερμανία, όχι στην Ολλανδία» είπε. «Νομίζω», προσέθεσε, «πως χρειάζονται περισσότερα χρήματα και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε γι΄αυτό τους Γερμανούς συναδέλφους μας».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook