Σε οικονομικό σκάνδαλο με το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS στο οποίο είναι πρέσβειρα εμπλέκει την «πρώτη κυρία» της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι – Σαρκοζί δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού «Marianne».

Ωστόσο, την Παρασκευή το Ταμείο διέψευσε τις φήμες ως ανυπόστατες.

Tο εβδομαδιαίο περιοδικό Marianne έγραψε ότι το Ταμείο, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη κατέβαλε 3,5 εκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα της Μπρούνι «για τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί και για πολλά ιδρύματα που ανήκουν σε μια από τις στενές της φίλες».

Όπως εξήγησε, δαπάνησε 2,8 εκατομμύρια δολάρια σε μια εκστρατεία το 2010 κατά της μετάδοσης από την μητέρα στο παιδί του ιού HIV, την οποία υποστήριζε η Μπρούνι.

Μέρος του ποσού αυτού χρησιμοποιήθηκε για τα έξοδα μετακίνησής της για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Ταμείου και για ένα αφιέρωμα στο έργο του Ταμείου που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του ιδρύματός της.

Η Κάρλα Μπρούνι η οποία είναι πρέσβειρα του Παγκόσμιου Ταμείου, διέψευσε τις κατηγορίες σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ιδρύματός της.

«Το ίδρυμά μου δεν έλαβε ποτέ δημόσιο χρήμα», έγραψε.

«Το περιοδικό επιρρίπτει κατηγορίες που είναι εντελώς αβάσιμες αναφορικά με μία εκστρατεία που ξεκίνησε το ίδρυμα το 2010 με την στήριξη της κυρίας Μπρούνι – Σαρκοζί», αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος.

Το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, τονίζοντας ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στην ανακοίνωση που ήδη εξέδωσε το Ταμείο.

Το Παγκόσμιο Ταμείο -ο μεγαλύτερος χρηματοδότης στον κόσμο προγραμμάτων για την καταπολέμηση του AIDS, που χρηματοδοτείται κυρίως από δυτικές κυβερνήσεις- δήλωσε ότι δεν έχει «δώσει ούτε ένα σεντ στο ίδρυμα της Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί».

Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο, ίδρυσε την οργάνωσή της το 2009 έργο της οποίας είναι η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των ενηλίκων και η προώθηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Από το 2009, το ίδρυμα έχει συγκεντρώσει σχεδόν οκτώ εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει η ανακοίνωσή της.