Η Λαϊκή Συσπείρωση, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της προστασίας των πηγών Αρμένων, του περιβάλλοντος χώρου και της ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων σε αυτές, το  έφερε ως θέμα ημερήσιας  διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28 Ιουλίου.

Εδώ και χρόνια,  καλούμε τον κ. Δήμαρχο να πράξει τα αυτονόητα, να οριοθετήσει δηλαδή τις πηγές και  τους ποταμούς του Δήμου μας που είναι εντός οικισμού και να προχωρήσει στην κατασκευή 3βάθμιου Βιολογικού στους Αρμένους, Νιο Χωριό, Στύλο, για να προστατέψει τα νερά από ρυπαντικούς παράγοντες, αλλά αυτός αδιαφορεί.

Το  αποτέλεσμα  της αδιαφορίας του το βρίσκουμε μπροστά μας, τώρα που  έχουν  δημιουργηθεί «ορέξεις» από ιδιώτη    για επενδύσεις στον ιστορικό χώρο των  πηγών  Αρμένων, που υδρεύουν και αρδεύουν μεγάλο μέρος του Αποκόρωνα.

 Ο επενδυτής, εκμεταλλευόμενος και το φιλικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις για επιχειρηματική δραστηριότητα σε πηγές, ποτάμια, λίμνες κλπ,παρουσίασε τοπογραφικό διάγραμμα με το, από πάντα κοινόχρηστο, μονοπάτι  ως ιδιωτικό. 

Όμως, από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ  Χανίων εκδόθηκε   έγγραφο με αρ. πρωτ. 169/09-06-2022  που αναφέρει ότι στο τοπογραφικό διάγραμμα του επενδυτή  δεν αποτυπώνονται οι ακριβείς θέσεις όλων των πηγών εντός του υδάτινου καναλιού βόρεια του ισογείου κτίσματος, ούτε η ζώνη προστασίας αυτών σύμφωνα με Σ.Δ.Λ.Α.Π.( Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής  Ποταμών) του Υδάτινου Διαμερίσματος (ΦΕΚ 4666/Β/2017). Επίσης στο τοπογραφικό διάγραμμα δεν έχει συμπεριληφθεί το εγκεκριμένο ΣΧΟΑΠ (ΦΕΚ 39/2009, τεύχος αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων….).

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στήριξε την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των κατοίκων να διεκδικήσουν το κοινόχρηστο μονοπάτι των πηγών και πρότεινε μετά την απόφαση του δικαστηρίου στις 26 Σεπτεμβρίου, άμεσα ο Δήμος να εξαγοράσει ή να απαλλοτριώσει τα κτίσματα των πηγών, για να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των πηγών  και να έχουν όλοι  ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο.    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook