Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να έχει ανακοινώσει πως φέτος η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά για πρώτη φορά μετά από κάποια χρόνια, εκείνη την ημέρα δεν θα χτυπήσει το κουδούνι στο δημοτικό σχολείο της ακριτικής Γαύδου.

Και ο λόγος δεν είναι η έλλειψη εκπαιδευτικού, αλλά η έλλειψη μαθητών, καθώς τα δύο παιδιά που «ζωντάνευαν» το σχολείο του νησιού, μεγάλωσαν και πρέπει πλέον να φοιτήσουν σε Γυμνάσιο.
Η Κέλλυ και ο Νίκος, που είναι αδέλφια, είναι αναγκασμένοι να φύγουν από το νησί που μένουν οικογενειακώς και πέρασαν τα πρώτα ανέμελα χρόνια της ζωής τους καθώς η απάντηση στο αίτημα να ιδρυθεί γυμνασιακή τάξη στην Γαύδο ήταν αρνητική από το υπουργείο Παιδείας.

«Τόσο η οικογένεια των παιδιών, όσο και ο Δήμος, ζητήσαμε να ιδρυθεί γυμνασιακή τάξη προκειμένου να μείνουν τα παιδιά στο νησί» είπε στο Flashnews.gr η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Στεφανάκη, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή είναι πολύ άσχημη για το νησί.

«Κάναμε ότι μπορούσαμε, καθώς η ύπαρξη παιδιών που θα κρατούν ζωντανό το σχολείο μας είναι αναγκαίο για να υπάρχει προοπτική για το μέλλον της Γαύδου» επεσήμανε η κα Στεφανάκη.

«Ζητάμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού»

Η οικογένεια των δυο παιδιών η οποία έχει ένα ακόμη παιδάκι που πρόκειται να πάει νηπιαγωγείο, είναι σε απελπιστική κατάσταση.

«Έχουμε δημιουργήσει οικογένεια στα σύνορα της Ελλάδας και έρχεται η πολιτεία και μας λέει να φύγουμε. Δεν θέλουμε να φύγουμε από τον τόπο μας.» τόνισε στο Flashnews.gr η μητέρα των παιδιών Έφη Γεωργακά.

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, η ψυχολογική κατάσταση και των παιδιών είναι πολύ άσχημη.

«Η κόρη μου, είπε πως όταν έρθει η ώρα να φύγουμε θα δεθώ σε μια κολώνα για να μην φύγω» μας είπε χαρακτηριστικά η κα Γεωργακά.

Με τον πατέρα των παιδιών να είναι αγρότης στην Γαύδο, η μη ίδρυση Γυμνασίου οδηγεί την οικογένεια σε διάλυση καθώς η μητέρα θα είναι αναγκασμένη να φύγει και με τα τρία παιδιά, αφού το μικρό (που θα πήγαινε στο νηπιαγωγείο) δεν θα μπορεί να μείνει με τον πατέρα του.

«Σε όλο το νησί υπάρχουν τέσσερα παιδιά και τα τρία τα διώχνουν» μας είπε η κα Γεωργακά, επισημαίνοντας πως η φοίτηση στο Γυμνάσιο είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τους νόμους της πολιτείας και η ίδια η πολιτεία πρέπει να δώσει λύση.

Από τα τέσσερα παιδιά που κράτησαν πέρυσι την σημαία στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τα τρία τα αναγκάζουν τα φύγουν.

Η οικογένεια των παιδιών, από τον Χειμώνα κίνησε γη και ουρανό προκειμένου να εγκριθεί η ίδρυση γυμνασιακής τάξης στο νησί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και έστω και την ύστατη στιγμή ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να μείνει η οικογένεια να «φυλά Θερμοπύλες» στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, ενώ με την «δυναμική» που έχει το νησί, η εξασφάλιση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είναι δεδομένο πως θα βοηθήσει στην παραμονή στην Γαύδο και άλλων οικογενειών και για το μέλλον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook