Έκθεση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τίτλο «1821, Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» στην Αίθουσα Μανώλης Κεφαλογιάννης

Η υβριδική περιοδική έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης πραγματεύεται το θέμα της συμμετοχής της Κρήτης στον αγώνα που ξεκίνησε στις αρχές του 1821 και οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1830.

Το περιεχόμενο οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή των Κρητών στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Ώρα 21:00
Προβολή ταινίας Σκηνοθέτη Λεευτέρη Χαρωνίτη ¨Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας”
Προβολή ταινίας Σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, «Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας»

Πλατεία Αρμί

Η ταινία «Αγώνες Κρητικής Ελευθερίας» αναδεικνύει την περίοδο 1669-1830 στην Κρήτη.

Η σκληρή τούρκικη σκλαβιά, Η εμφάνιση των Χαΐνηδων, Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη 1770, Έκρηξη της επανάστασης στην Κρήτη, Απρίλιος 1821 Παναγία Θυμιανή, Η συμμετοχή των Ανωγειανών στις μεγάλες μάχες, Νίκες – Ήττες – ποταμοί αίματος – προσφυγιές, Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, Ιούλιος 1822, Η συμβολή των Ανωγειανών στην επαναστατημένη Ελλάδα, Η ανεξάρτητη Γραμβούσα, Η Κρήτη εντός του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, Η συνέχιση των Αγώνων.
Επιστημονική εποπτεία: Θεοχάρης Δετοράκης / Αφηγητές: Μαρία Τζομπανάκη, Χρήστος Τσάγκας, Γιώργης Καράτζης Μοντάζ: Γιώργος Διδυμιώτης, Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννα Σπυροπούλου, Διεύθυνση Παραγωγής: Κάτια Καππάτου, Φωτογραφία: Προκόπης Δάφνος, Ξενοφών Βαρδάρος, Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος, Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης, Παραγωγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου

Παράλληλα Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και ώρες 10:00-13:30 και 16:00 – 19:30. Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με τον Δήμο Ανωγείων και την Κοινωνική Υπηρεσία. Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν από τη κινητή μονάδα αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook