Ευθείες βολές κατά του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί εκτοξεύει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, λέγοντας ότι καθήκον της Γαλλίας είναι η ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής ενότητας «κι όχι να γίνεται η ρεζέρβα της Γερμανίας».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο Ρομάνο Πρόντι αναφέρει: «Αναφορικά με τις αποφάσεις, είναι σαφές ότι το ευρώ εξαρτάται από τη Γερμανία, αλλά και η στάση της Γαλλίας είναι εξίσου σημαντική». Και συνεχίζει: «Διερωτώμαι γιατί το Παρίσι σταμάτησε να είναι το τσιμέντο της Ευρώπης».

Ακολούθως επισημαίνει: «Καθώς οι συνέπειες της κρίσης αρχίζουν να γίνονται αισθητές, η Γαλλία κινδυνεύει και αυτή και ο Νικολά Σαρκοζί κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ακολουθεί τη Γερμανία».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Γαλλίας – Γερμανίας – Ιταλίας που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου, ο Πρόντι επισημαίνει πως «αν και οι Σύνοδοι Κορυφής είναι σημαντικές, μια τριμερής συνάντηση δεν αρκεί, εφεξής είναι σαφές ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα».

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μεταβεί στην Ιταλία στις 20 Ιανουαρίου μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για να συναντήσουν εκεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Πριν από τη συνάντηση στη Ρώμη ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τον οποίο ζητά μετ\’ επιτάσεως το Παρίσι.

Σε άρθρο του Πρόντι που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα Il Messaggero αναφέρει ότι ώς τώρα στην Ευρώπη «οι μόνες αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν τη μείωση του ελλείμματος, οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες και πολύτιμες, όμως, αν εφαρμοστούν χωρίς μέτρα ανάκαμψης, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook