Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Η μέθοδος των τηλεφωνημάτων απατεώνων που υποδύονται – συνήθως – παιδιά τα οποία παίρνουν τους γονείς τους για να τους πουν – συνήθως – με κλάματα ότι έχουν συλληφθεί γιατί προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα και να ζητούν χρήματα, έχει εφαρμοστεί πολλές φορές σε ολόκληρη την χώρα.

Και ενώ το «κόλπο» είναι πλέον γνωστό μέσω των δημοσιεύσεων, φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδει και έτσι οι απατεώνες συνεχίζουν την δράση τους.

Γνωστή εκπαιδευτικός των Χανίων η οποία πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, χθες Τετάρτη, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα το οποίο την αναστάτωσε.

Όπως περιγράφει η πρώην διευθύντρια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κα Μαρία Κλιματσάκη «χτύπησε το σταθερό τηλέφωνο και άκουσα μια φωνή, κλαίγοντας να με φωνάζει μαμά και να μου λέει ότι τράκαρε και είναι στην αστυνομία. Φυσικά η φωνή δεν ανήκε στην κόρη μου και δεν τη πίστεψα. Της έβαλα τις φωνές και έκλεισε τη γραμμή. Έπρεπε να είμαι πιο συγκρατημένη και να δω μέχρι που θα με πήγαιναν!!»

Αν και για δευτερόλεπτά αναστατώθηκε, το ευτύχημα στην περίπτωση της κας Κλιματσάκη ήταν – όπως η ίδια είπε στο Flashnews.gr – ότι την ώρα του τηλεφωνήματος η μια κόρη της ήταν στο σπίτι τους και η άλλη στην Αγγλία.

Όμως η ίδια καλεί όλους τους πολίτες να μιλήσουν «με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που μπορεί πιο εύκολα να πέσουν θύματα απατεώνων και να μην εμπιστεύονται κανένα, αλλά να κάνουν διερεύνηση πρώτα του ακούσματος.!! Μακάρι να είχαν ενσυναίσθηση, όλα αυτά τα κορίτσια που τρομοκρατούν τον κόσμο και να έμπαιναν στη θέση των άλλων, έστω για λίγο, μήπως και άλλαζαν την τακτική της αναζήτησης του εύκολου χρήματος. Δουλειές αυτό τον καιρό υπάρχουν ,για όσους θέλουν να βγάλουν έντιμα χρήματα, χωρίς ψεύδη, βία, απάτη και μηχανορραφίες!!!»

Να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάλογα τηλεφωνήματα έχουν γίνει και σε άλλους πολίτες στα Χανιά.

Τι συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ.

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook