Υλικά Συνταγής
- xταπόδι: 1, γύρω στα 2 κιλά
- ντομάτες: 2 χωρίς σπόρους, κομμένες σε κύβους
- μαϊντανός: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
- ελαιόλαδο: 2-3 κουταλιές της σούπας
- Για τη μαρινάτα
- ελαιόλαδο: 4 κουταλιές της σούπας
- κόκκινο ξηρό κρασί: 1/2 φλιτζάνι
- ξίδι βαλσάμικο: 3 κουταλιές της σούπας
- σκόρδο: 2 σκελίδες λιωμένες
- μαύρο πιπέρι σε κόκκους: 1 κουταλάκι του γλυκού, σπασμένοι
- ρίγανη: 1 κοφτή κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το χταπόδι, το ξεπλένετε και το βάζετε σε φαρδιά κατσαρόλα και το βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 30’ – 40’. Δεν προσθέτετε νερό – θα βγάλει τους χυμούς του. Το αποσύρετε από τη φωτιά.
Βγάζετε το χταπόδι από την κατσαρόλα και φιλτράρετε το ζουμί του. Το χοντροκόβετε – σώμα και πλοκάμια.
Σε ανοξείδωτο μπολ ρίχνετε ½ φλιτζάνι από το ζουμί του χταποδιού και τα υλικά της μαρινάτας. Μαρινάρετε τα κομμάτια του χταποδιού στο μείγμα για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα μέσα στο ψυγείο.
Κόβετε τις ντομάτες σε κύβους. Τοποθετείτε τα κομμάτια χταποδιού σε μπολ ή ποτήρια και σκορπάτε τους κύβους ντομάτας και το μαϊντανό. Τα σερβίρετε ζεστά, περιχύνοντάς τα με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.