Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός λαογράφος και συγγραφέας Κανάκης Γερωνυμάκης.

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση του Δήμου Σφακίων αναφέρονται τα εξής:

«Ο Δήμαρχος Σφακίων και το Δημοτικό συμβούλιο, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για το θάνατο του εκλεκτού χωριανού τους, Κανάκη Γερωνυμάκη.

Η απώλεια του, αφήνει το πνευματικό κόσμο του τόπου φτωχότερο, μιας και η συμβολή του εκλιπόντα όντας λαογράφος, ζωγράφος και συγγραφέας ήταν βαρύνουσας σημασίας.

Τίμησε τα Σφακιά με τη παρουσια του σε ολους τους χώρους και τις θέσεις που υπηρέτησε.

Τον ευχαριστούμε γι’αυτό και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων στα Νομικιανά Σφακίων.

Ποιος ήταν ο Κανάκης Γερωνυμάκης

Ο Κανάκης Γερωνυμάκης γεννήθηκε στον Βουβά Σφακιών το 1926. Ήταν τα χρόνια δύσκολα και δεν πήγε ποτέ σε Γυμνάσιο. Αγαπούσε πολύ την μελέτη ενώ είχε άριστο μνημονικό. Διέθετε παρατηρητικότητα και αξιοποιούσε τα ερεθίσματα που δεχόταν από το έμψυχο και από το άψυχο περιβάλλον.

Μόλις τελείωσε το Δημοτικό εργαζότανε από παιδί στην λίγη οικογενειακή τους περιουσία και ως ανειδίκευτος εργάτης, σε τυροκομεία σε ελαιουργεία κλπ. Ιδιώτευσε αργότερα ως μελισσουργός, ελαιοκόμος, αμπελουργός και για μία δεκαπενταετία χτίστης.

Από τα νεανικά του χρόνια παρατήρησε ότι κάποια πράγματα από την πολιτιστική μας κληρονομιά χάνονται και κάποια άλλα αλλοιώνονται και κρατούσε στην τσέπη του μολύβι και μπλοκάκι και κατέγραφε αυτά που πίστευε ότι απειλούνται και για να τα διασώσει σκόπευε να τα παραδώσει σε έμπειρους ερευνητές. Είχε πολλές θετικές ευαισθησίες.

Το 1961, σε ηλικία 35 ετών διορίστηκε γραμματέας στην κοινότητα Ασφένδου και απεδείχτει επιτυχημένος, αν και του Δημοτικού. Συνετέλεσε σε κάθε προοδευτικό έργο της Κοινότητάς του και ως γραμματέας, μα και από τη θέση του αντιπροέδρου της Κοινότητας, που είχε κάνει προηγουμένως για δύο τετραετίες. Για 17 χρόνια ήτανε Πρόεδρος στον Γ.Π. Συνεταιρισμό Ασφένδου. Μετείχε πάντα στους Συλλόγους και στις διάφορες επιτροπές της κοινότητας. Για 17 χρόνια είχε και δεύτερη κοινότητα αυτή της Αγίας Ρουμέλης. Πάμπολλες φορές έχει χρησιμοποιηθεί ως κεντρικός ομιλητής σε τελετές και εκδηλώσεις.

Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια όπως:
1) Το 2000 στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Λαικής Ιατρικής στο Ρέθυμνο
2) Το Κρητικό Παραμύθι το 2010 στο Καστέλι Πεδιάδος
3) Διεθνές συνέδριο, Χανιά και Κουστογέρακο, ο 16ος αιώνας στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη
4) Το 2015 στα Ανώγεια τα Κρητικά Μοιρολόγια
5) Στους Λάκκους και στου Καράνου Κυδωνίας το 2015 το Ριζίτικο Τραγούδι.

Έχει τιμηθεί από το στρατό με πολεμικό σταυρό Γ΄τάξεως. Έχει πάρει Α και Β έπαινο από την Ακαδημία των Αθηνών. Έχει λάβει 24 τιμητικά διπλώματα από Νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και από τη συμμετοχή του σε διαγωνισμούς.

Ήταν μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, της Ένωσης Στιχουργών Χανίων και της Παγκρητίου Ένωσης Λογοτεχνών.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων

Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη θλίψη την είδηση της απώλειας του εκλεκτού μέλους της Σφακιανού Λαογράφου και συγγραφέα Κανάκη Γερωνυμάκη.

Ο εκλιπών υπηρέτησε ευδοκίμως την Τοπική Αυτοδιοίκηση για 30 χρόνια, αλλά σ’ ολόκληρη τη ζωή του ασχολήθηκε ενεργά και αποδοτικά τόσο με την κρητική παράδοση και διάλεκτο, όσο και με λαογραφικά, ιστορικά και κοινωνικά θέματα, έγραψε πολλά βιβλία, αλλά και κόσμησε με εκατοντάδες δημοσιεύματά του τον τοπικό Τύπο. Στα κείμενά του σκιαγραφείται η νοοτροπία του χωρικού της Κρήτης πριν πολλά χρόνια και ο τρόπος ομιλίας του, ενώ παρουσιάζεται και ο τρόπος ζωής, αλλά και ο τρόπος της σκέψης του, συχνά σύμφωνα με τις δικές του εμπειρίες και τα δικά του βιώματα.
Σίγουρα ο αγαπητός σε όλους Κανάκης, με την αποχώρησή του, αφήνει μεγάλο κενό τόσο στην οικογένειά του, στην αγαπημένη του επαρχία, τα Σφακιά, αλλά και σ’ όλους εμάς, τα μέλη της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών, που τον γνωρίσαμε από κοντά και συνεργαστήκαμε επί δεκαετίες μαζί του.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο , εκτιμώντας την προσφορά και τη συμβολή του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τα θερμά, ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντα και να τιμηθεί η μνήμη και η προσφορά του σε μια των εκδηλώσεων της ΕΠΔΧ.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τον Δήμο Σφακίων

Παρομοιάστηκε από ιστορικούς αναλυτές ως ο Μακρυγιάννης των Σφακίων. Και πράγματι κάπως έτσι ήταν. Οξυδερκής, αγωνιστής, διψούσε για γνώση και την αναζητούσε όπου μπορούσε να τη βρει. Η πένα του σκληρή, απλή, με κάποια δόση ειρωνείας για τα κακώς κείμενα, γλαφυρός και ταλαντούχος συνάμα.

Τα Σφακιά μας πολύ φτωχά μετά από το φευγιό του.
Περήφανοι που πέρασε από τον τόπο μας. Άφησε το στίγμα του στην κρητική λαογραφία. Το έργο του μεγάλο και σπουδαίο.

Ο Δήμαρχος Σφακίων και το Δημοτικό συμβούλιο, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για το θάνατο του εκλεκτού χωριανού τους, Κανάκη Γερωνυμάκη.
Η απώλεια του, αφήνει το πνευματικό κόσμο του τόπου φτωχότερο, μιας και η

συμβολή του εκλιπόντα όντας λαογράφος, ζωγράφος και συγγραφέας ήταν βαρύνουσας σημασίας.
Τίμησε τα Σφακιά με την παρουσία του σε όλους τους χώρους και τις θέσεις που υπηρέτησε.
Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook