Κορυφώνεται το κύμα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του δεκάδες νεκρούς και ασθενείς στις Εντατικές όλης της χώρας. Εξίσου υψηλή είναι η δραστηριότητα της γρίπης σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία και Σουηδία βρίσκονται σε φάση μεγάλης έξαρσης, ενώ στον ίδιο ρυθμό συνεχίζει για δεύτερη εβδομάδα να βρίσκεται το Λουξεμβούργο.

Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε καταγράψει 88 νεκρούς και 276 νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μόνο το τελευταίο 24ωρο χρειάστηκε να εισαχθούν σε Εντατική 127 ασθενείς με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία της νόσησής τους με γρίπη.

Στην πλειονότητά τους οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ από την αρχή της εποχικής γρίπης είναι άνδρες (ποσοστό 60%), ενώ σε ό,τι αφορά την ηλικία αυτή είναι τα 51 έτη.

Το εύρος ηλικίας ήταν μεγάλο: τρεις μήνες έως 96 έτη.

Έξι στους δέκα των ασθενών σε ΜΕΘ συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είτε λόγω ηλικίας (άνω των 65 χρόνων) είτε λόγω πάθησης (χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά νοσήματα).

Παρά το γεγονός ότι για τις ομάδες αυτές είχε συσταθεί επανειλημμένα εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των 276 νοσηλευομένων είχε λάβει μέτρα προφύλαξης με το εμβόλιο έναντι της γρίπης.

Συνωστισμός στα νοσοκομεία

Αυξάνονται συνεχώς τα θανατηφόρα περιστατικά εκτός ΜΕΘ, κάτι που οι ειδικοί εκτιμούν ότι αποτελεί αρνητικό δείκτη για την επιθετικότητα της γρίπης στον πληθυσμό. Από τους 88 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο μήνα λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, οι 63 νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Οι άλλοι 25 νεκροί είτε νοσηλεύονταν σε απλό θάλαμο είτε κατέληξαν λίγο αφότου εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Κατακόρυφη αύξηση των ασθενών με γρίπη αλλά και με επιπλοκές, ιδίως πνευμονία, καταγράφεται σε όλα τα νοσοκομεία. Οι εισαγωγές στις παθολογικές και τις πνευμονολογικές κλινικές έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες που κορυφώνεται η εποχική γρίπη. Είναι ενδεικτική η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου η πληρότητα στην Πνευμονολογική είναι πάνω από 250%!

Έχουν γεμίσει τα 24 κρεβάτια της Πνευμονολογικής Κλινικής, όλες οι παθολογικές κλινικές και οι ασθενείς πλέον εισάγονται στις διαθέσιμες κλίνες της Οφθαλμολογικής, Ουρολογικής και Ορθοπεδικής Κλινικής. Σε οριακό σημείο βρίσκεται και η ΜΕΘ, ενώ έχουν γίνει αρκετές διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, κυρίως της Θεσσαλονίκης, ώστε να μη μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς 


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook