Οι φοιτητές στο Αφγανιστάν θα πρέπει να παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ισλαμικών σπουδών από εδώ και στο εξής. Η ανακοίνωση έγινε σήμερα (16.08.2022) από την Καμπούλ και στελέχη του υπουργείου Παιδείας των Ταλιμπάν.

Τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας των Ταλιμπάν δεν έδωσαν καμία ένδειξη για το πότε θα ξανανοίξουν για τα κορίτσια τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο.

«Προσθέτουμε άλλα πέντε μαθήματα θρησκευτικού περιεχομένου στα οκτώ» που υπάρχουν σήμερα στις πανεπιστημιακές σπουδές, είπε ο Αμπντούλ Μπάκι Χακάνι, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών είναι η Ισλαμική Ιστορία, η Πολιτική και η Διακυβέρνηση.

Τα υποχρεωτικά θρησκευτικά μαθήματα θα αυξηθούν από ένα σε τρία την εβδομάδα. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταργηθεί κανέναν από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών που ισχύει σήμερα στα πανεπιστήμια.

Ορισμένες σχολές πάντως έχουν ήδη τροποποιήσει το πρόγραμμά τους σε μαθήματα που αφορούν για παράδειγμα τη μουσική ή τη γλυπτική, θέματα που θεωρούνται ταμπού στο πλαίσιο της ερμηνείας του ισλαμικού νόμου από τους Ταλιμπάν. Ορισμένα άλλα μαθήματα δεν διδάσκονται πλέον, λόγω της μαζικής εξόδου των καθηγητών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πριν από έναν χρόνο.

Θα ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας για τα κορίτσια;
Όταν ρωτήθηκε πότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια, ένα στέλεχος του υπουργείου Παιδείας υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι πως οι οικογένειες στις αγροτικές περιοχές «δεν έχουν πειστεί» πως είναι αναγκαίο να στέλνουν τις κόρες τους στο σχολείο.

Νωρίτερα, το υπουργείο υποστήριξε ότι το κλείσιμο το σχολείων οφειλόταν σε «τεχνικούς και οικονομικούς» λόγους. Μέχρι να ξανανοίξουν τα σχολεία, οι νεαρές Αφγανές δεν μπορούν να λάβουν απολυτήριο και κατά συνέπεια δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται ότι τα κορίτσια δεν φοιτούσαν καθόλου στο σχολείο, ούτε καν στο δημοτικό κατά την διάρκεια του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001).

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook