Ξεκίνησε σήμερα η δίκη ενός Iσπανού πρώην υπουργού της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά.

Ο Χάουμε Μάτας, 57 ετών, που διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος από το 2000 ως το 2003 στην κυβέρνηση του Αθνάρ, κατηγορείται συνολικά για 12 αδικήματα, μεταξύ αυτών για πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων, ξέπλυμα χρημάτων και κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Οι εισαγγελείς ζητούν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώμισι ετών στον Μάτας, ο οποίος ήταν περιφερειακός πρωθυπουργός των Βαλεαρίδων Νήσων από το 2003 ως το 2007, γιατί πλήρωσε από το δημόσιο ταμείο των Βαλεαρίδων Νήσων περισσότερα από 480.000 ευρώ στον άνθρωπο που του έγραφε τους λόγους, και ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες μαζί με έξι ακόμη πρόσωπα.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Μάτας αφορούν επίσης μία υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με την κατασκευή του αθλητικού κέντρου Palma Arena, το κόστος του οποίου ανήλθε στα 100 εκατομμύρια ευρώ, διπλάσιο από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Ο Ινιάκι Ουρντανγκάριν, σύζυγος της πριγκίπισσας Χριστίνας, κόρης του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, φέρεται επίσης να εμπλέκεται σε ένα από τα σκάνδαλα για τα οποία κατηγορείται ο Μάτας.

Ο Μάτας είναι ο όγδοος περιφερειακός πρωθυπουργός που δικάζεται από το 1975. Αυτή την περίοδο δικάζεται και ο Φρανσίσκο Καμπς, πρώην πρωθυπουργός της αυτόνομης επαρχίας Βαλένθια, ο οποίος κατηγορείται ότι λάμβανε δωροδοκίες.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook