Στην “αντεπίθεση” περνούν κάτοικοι του Αζωγυρέ μετά την επιστολή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σχετικά με το έργο στην περιοχή του Αζωγυρέ και την εδώ και μέρες καταγγελλόμενη από τους κατοίκους επικινδυνότητα και περιβαλλοντική καταστροφή.

Σε δική του επιστολή ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αζωγυρέ, Ευτύχης Κουκουτσάκης απαντά σε όλα τα σημεία που έθεσε η υπηρεσία της αντιπεριφέρειας Χανίων.

Η επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου έχει ως εξής:

Απάντηση κατοίκων του χωριού Αζωγυρέ στην ανεπαρκή και απαράδεκτη επιστολή Υπεύθυνης της Περιφέρειας Χανίων

Μετά τη δημοσίευση  αρμοδίου  προσώπου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κάτοικοι  του χωριού Αζωγυρέ που γνωρίζουν και βιώνουν καθημερινώς την πραγματικότητα θεώρησαν απαραίτητο και καθήκον μας να προβούμε σε άμεση απάντηση και ζήτησαν όπως προβώ στις παρακάτω δηλώσεις

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι στο χωριό μας κανένας δεν εμπόδισε το έργο αφαιρέσεως των βράχων στο προκείμενο σημείο, την τοποθεσία Κεφάλα της γειτονιάς Κουκουτσιανά και το δηλώνουμε αυτό για να κάνουμε γνωστό στο γενικό σύνολο του κοινού την αλήθεια.

Καθημερινώς και κατά τη διάρκεια των εργασιών η ζωή μας γίνεται κόλαση, μην μπορώντας να βγούμε έξω από τα σπίτια, να αναπνεύσουμε ελεύθερα  χωρίς να γεμίζουν τα πνευμόνια μας δύο τρία κιλά σκόνης καθιστώντας την προσωπική μας υγεία υψηλού κινδύνου, έχουμε  ήδη κατοίκους που τρέχουν στο κέντρο υγείας και σε γιατρούς αναζητώντας ιατρική περίθαλψη με στόχο τη θεραπεία  και εκεί θέτουμε  το 1ο μας ερώτημα  στην κυρία Ελένη Δοξάκη, αρμόδια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για το έργο αυτό ποια είναι η άποψη της στο θέμα και γιατί δεν τόλμησε να τοποθετηθεί σε αυτό; 

Και να έρθουμε στα θέματα που ανέφερε.

Μας γράφει ότι  κατά τη διάρκεια τον πλημμυρών έγιναν κατολισθήσεις στο χωριό μας και για πρώτη φορά παραδέχεται αρμόδιος της Περιφέρειας ότι στο  επίμαχο σημείο δεν έγιναν κατολισθήσεις αλλά πολύ πιο πάνω στη διακλάδωση Αζωγυρέ Ασφεντιλές όπου παραδόξως δεν αφαίρεσαν ούτε ένα  επικίνδυνο βράχο αλλά έστησαν τσιμεντένιο τοιχίο για τη συγκράτηση του τεραστίου αυτού βουνού που όπως τονίζουμε είχε κατολισθήσεις το 2019 γεγονός που προκαλεί ερωτήματα στη κοινότητα μας.

Μας λέει ότι είχαν παρατηρηθεί ρήγματα στα κρεμάμενα βράχια, δεν μας αναφέρει όμως πότε παρατηρήθηκαν και  ποιος  αποφάσισε και ποια στοιχεία κατέθεσε που να αποδεικνύουν τα λεγόμενα αυτά, διότι δεν είναι δυνατόν να λέμε  πράγματα  επειδή κατέχουμε μία ιδιότητα χωρίς να  έχουμε αποδείξεις να τα στηρίξουμε. Για αυτό το λόγο ζητάμε εδώ και μήνες αντίγραφο της μελέτης του έργου εγκεκριμένης και περιβαλλοντική μελέτη  που δυστυχώς κανένας δεν μας έχει επιδώσει μέχρι σήμερα .

Στη συνέχεια δηλώνει ότι εκδόθηκε προσωρινή απαγόρευση από το ΑΤ Χανίων που ισχύει έως τις 29-09-2022. Να ενημερώσω ότι η αρχική απόφαση της Αστυνομίας κλεισίματος της περιφερειακής οδού ήταν μόνο για 7 ημέρες δηλαδή από 05-03-2022 έως και 12-03-2022, έχω  στα χέρια μου εκ νέου ανακοίνωση παράτασης  διακοπής κυκλοφορίας από τις 10-06-2022 έως τις 29-07-2022.

Τώρα μας δηλώνει νέα παράταση γεγονός που αποδεικνύει πως ούτε οι  ίδιοι δεν γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο διεκπεραίωσης του έργου που σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει ο δρόμος κλειστός επί πολλά έτη  γεγονός που θα μας οδηγήσει στην ψυχολογική και οικονομική καταστροφή σαν κοινότητα, μιας και οι εναλλακτικές  διαδρομές είναι πολύωρες και επικίνδυνες λόγω στενώσεων και στροφών αφαιρώντας ώρες ολόκληρες από τις μέρες μας .

Αληθώς είχε αφαιρεθεί από κάποιον ή κάποιους το πλέγμα από τον δρόμο  για να περάσουν, εγώ ο ίδιος το έχω επισκευάσει είτε μόνος είτε μαζί με την αστυνομία αλλά το ποιος το αφαιρούσε παραμένει μυστήριο διότι δεν είναι απαραίτητο να ήταν κάτοικος τον γύρω χωριών .

Να δώσω έμφαση ότι το εμπόδιο δια της οδού δεν πληροί της νόμιμες διαδικασίες είναι απλά ένα πλέγμα με μερικές πινακίδες κολλημένες επάνω του. Για να γίνεται σεβαστό ένα εμπόδιο θα πρέπει να φαίνεται και επίσημο, δηλαδή θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικές φωσφορούχες πινακίδες σημάνσεων  και ειδική βραδινή φωτοσήμανση, εν ολίγοις όταν ετοιμάζεσαι να ρίξεις μία ολόκληρη πλαγιά δεν γράφεις πινακίδες με το χέρι και δε βάζεις απλά ένα πλέγμα στη μέση του δρόμου λες και πρόκειται να εμποδίσεις μερικά πρόβατα και ύστερα να διαμαρτύρεσαι αν κάποιος αφαιρεί το πλέγμα. Τέτοιου είδους εμπόδια δεν συναντάμε πλέον ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.

Μας λέει ότι σε 2η επιλογή είναι η αφαίρεση τον βράχων και διαμόρφωση του πρανούς σε επικλινές, η αρχική δήλωση του ανάδοχου εργολάβου ήταν ότι θα φτιάξει πεζούλια  μέσα από τα οποία θα εισέρθουν τα μηχανήματα του και θα ρίχνουν αργά και με προσοχή τα βράχια χωρίς να πέσουν στο ποτάμι γιατί θα έπεφταν στο τοίχωμα που θα είχε δημιουργήσει πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Και σε αυτό το σημείο να περιγράψουμε συντόμως την πραγματικότητα. Τα βράχια που ήταν επικίνδυνα φαινομενικώς δηλαδή επί της πλαγιάς μας είχε δηλώσει ότι το πολύ σε δυο εβδομάδες θα τα είχε αφαιρέσει, ο λόγος που εξακολουθεί το έργο να γίνεται χρονοβόρο είναι ότι  ο ανάδοχος εργολάβος έχει ξεφύγει 90 μέτρα από το σημείο του  έργου εισερχόμενος στις περιουσίες μας  και αρπάζει σταθερά βράχια που δεν θα έπεφταν ούτε σε 1.000.000 χρόνια και αυτό γίνεται για να πάρει την πέτρα που θα κάνει χρήση στη συνέχεια σε πολλά άλλα έργα που έχει αναλάβει, όπως στο χωριό Τεμένια όπου μεταφέρει τώρα στο εκεί έργο πέτρες από αυτό το έργο για να  το ολοκληρώσει.

Και σε αυτό το σημείο κάνουμε μία ερώτηση που θέλουμε η κυρία της Περιφέρειας να μας απαντήσει δημοσίως.  Σε όλα τα άλλα έργα του  που θα βάλει αυτήν την πέτρα ο ανάδοχος σε διάφορες μορφές μιας και η ποσότητά της εκτιμάται ως τώρα σε  50.000 κυβικά, θα χρεώσει την πέτρα και θα πληρωθεί γι’ αυτήν από την περιφέρεια με χρήματα  φορολογούμενων ενώ σε αυτό το έργο  ήδη πληρώνετε για να την απομακρύνει;;; Ζητάμε απάντηση γιατί αν  αφαιρείται το κόστος τότε έχει καλώς, αν όχι τότε πρόκειται ξεκάθαρα για κλοπή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Επομένως θα μπορούσε να είχε ρίξει τα επικίνδυνα βράχια με ασφάλεια χωρίς να πέσουν στο ποτάμι και να είχε ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία με ασφαλή μέσα και όχι κάθε 5 μέρες να μας επιδεικνύει νέο σημείο  καταλήξεως του έργου με αποτέλεσμα να έχει φτάσει πάνω από σπίτι και να αδιαφορεί  παντελώς αν τα βράχια πέσουν και το χαλάσουν.

Μας λέει ότι η εκτέλεση τον εργασιών τελούνται απολύτως σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία καθώς εμπίπτει στις διατάξεις περί επεμβάσεων στα πρανή οδού για βελτίωση της ασφάλειας, δίχως να μεταβάλλει τα γεωμετρικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της οδού. Και ρωτάμε ξανά πού είναι η περιβαλλοντική μελέτη γιατί δεν μας τη φέρνετε να τη δούμε καθώς είμαστε βέβαιοι ότι καμία νομοθεσία και μελέτη περιβάλλοντος δεν δικαιολογεί την ολική καταστροφή της φύσεως   προκαλώντας αδιόρθωτες οικολογικές επιπτώσεις .

Μας γράφει ότι από τον μελετητή του έργου κατατέθηκε και εγκρίθηκε η σχετική μελέτη, με λεπτομερή σχέδια για τη απαραίτητη διαμόρφωση των αναβαθμών στα πρανή και τα επιπλέον μέτρα προστασίας μετά την ολοκλήρωση των χωματουργικών εργασιών. Πού είναι αυτή η μελέτη, γιατί εμείς τη ζητάμε 4 μήνες τώρα χωρίς να μας έχει αποδοθεί, ούτε από τον ανάδοχο ούτε από τον  εκπρόσωπο τις Περιφέρειας, αφήστε λοιπόν τα λόγια και φέρτε μας τη μελέτη και τη περιβαλλοντική ως έχουμε έννομο δικαίωμα να δούμε από πρώτο χέρι ποιο είναι το αληθινό έργο που αλλάζει κάθε τρεις και λίγο, τέρμα οι δικαιολογίες παρουσιάστε μας τα νόμιμα έγγραφα του έργου .

Αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε οποιοδήποτε προορισμό, ωστόσο έχει αυξηθεί ο απαιτούμενος χρόνος και το κόστος σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Μάλιστα! Ερώτηση και πάλι, κατοικούμε στην αποκλεισμένη από μία πλευρά γειτονιά και πιάνει ξαφνικά  πυρκαγιά εμποδίζοντας τη διέξοδο από τη μόνη πλέον οδό διαφυγής (δεν είμαστε αποκλεισμένοι;;) θα καούμε σαν ποντίκια στη φάκα επομένως έχει αποκλειστεί  και είμαστε εγκλωβισμένοι από τη μία μεριά του κλεισμένου δρόμου όπως είναι και τα  παραπάνω χωριά από την άλλη.

Και όντως υπήρξε μία κοινή προσπάθεια για να ανοιχθεί προσωρινή δίοδος διελεύσεως των τοπικών κατοίκων, που μικρή ομάδα ατόμων αρνήθηκε δικαιολογούμενοι ότι δεν θέλουν τον συγκεκριμένο ανάδοχο επειδή υπήρχαν φήμες στο παρελθόν ότι ήθελε να περάσει μέσα από τις περιουσίες τους. Εγώ προσωπικά ήμουν υπέρ και δήλωσα τότε ότι θα έχουν το ελεύθερο  να περάσουν όπου είχα ιδιοκτησία, κατέθεσα μάλιστα και έγγραφο υπογεγραμμένο με αριθ, Πρωτ. στον Δήμο μας. Παρατηρώντας όμως τις καταστροφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις περιουσίες τον ανθρώπων και στη δική μου κατανοώ πλέον την άρνηση των κατοίκων, δεν καθυστέρησαν όμως οι εργασίες όπως αναφέρει, διότι τελούταν ασταμάτητα από την ανάδοχο εταιρία .

Και στο πιο επίκαιρο θέμα μας, στη δήλωση της αναφέρει ότι:

«Ο ανάδοχος υπέβαλε στην Υπηρεσία μας την απαιτούμενη τεχνική έκθεση μεθοδολογίας προς έγκριση η οποία, αφού ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας εγκρίθηκε. Ζητήσαμε επιπλέον και μας υποβλήθηκαν η άδεια για την χρήση εκρηκτικών από την Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων, καθώς και οι άδειες των ατόμων που θα είχαν την ευθύνη για την εκτέλεση των εργασιών εκρήξεων.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν την 20.07.2022. Η ενημέρωση προς την Υπηρεσία μας και την Αστυνομική Διεύθυνση είχε γίνει δύο ημέρες νωρίτερα, ενώ κατά την ημέρα των εργασιών, ο υπεύθυνος για την χρήση των εκρηκτικών γομωτής – πυροδοτητής, σύμφωνα με την εγκεκριμένη έκθεση μεθοδολογίας και τα οριζόμενα στη νομοθεσία, εφάρμοσε τα μέτρα ασφαλείας (αποκλεισμός της ασφαλούς περιοχής, ενημέρωση για την επικείμενη έκρηξη, έλεγχος για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής).»

Ψέματα, η μεγαλύτερη έκρηξη έγινε στις  20-07-2022, πριν από αυτήν είχαν προηγηθεί τουλάχιστον  6, σε διαφορετικές ημερομηνίες, εκρήξεις και βεβαίως μερικές ακόμα μετά από αυτήν σχεδόν όλες χωρίς προειδοποίηση και χωρίς λήψη μέτρων ασφαλείας με αποτέλεσμα  να υπάρξουν τρία διαφορετικά περιστατικά  που κινδύνευσαν άνθρωποι, την τρίτη φορά να κινδυνέψει ολόκληρη οικογένεια και να προκληθεί τραυματισμός του 4 ετών παιδιού τους .

Και εκεί ερχόμαστε στην επόμενη δήλωση της που λέει χαρακτηριστικώς:

«Για την ενημέρωση των κατοίκων, έπειτα από εντολή του υπεύθυνου, υπάλληλοι του εργολάβου μετέβησαν στον οικισμό τριάντα λεπτά πριν την πυροδότηση, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους, να αποκλείσουν τις προσβάσεις προς το εργοτάξιο, να παραμείνουν εκεί έως ότου ελεγχθεί από αυτόν ότι η έκρηξη είχε ολοκληρωθεί, και να καταγράψουν τυχόν μη αναμενόμενα προβλήματα ή ζημιές, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπεύθυνος για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών είναι ο ανάδοχος του έργου»

Και απαντάμε εάν έγινε πραγματικώς αυτό πώς  στο καλό μπόρεσε και πέρασε ολόκληρη οικογένεια που δεν βρήκε μπροστά της ούτε ανθρώπινο ούτε φυσικό εμπόδιο να τους σταματήσει να πάνε στους καταρράκτες με αποτέλεσμα οι εκρήξεις να φέρουν επάνω τους ολόκληρο βουνό και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 4 ετών παιδιού, που παρέλειψε η κυρία αρμόδια να αναφέρει παντελώς;

Να λοιπον τι έγινε στην αλήθεια μετά από διαμαρτυρίες μας στην Αστυνομική διεύθυνση Χανίων ήρθε αρμόδιος Αστυνομικός να μας ενημερώσει ότι υπάρχουν άδειες και ότι πρόκειται να γίνει μία έκρηξη και θα ενημερωθούμε από τον εργολάβο για την ώρα και λοιπά, όντως κατέβηκε ένας εργαζόμενος !!!ΟΧΙ ΔΥΟ!!! Και ήρθε μέχρι τα καφενεία να μας ενημερώσει 20 λεπτά πριν την έκρηξη. Ο άνθρωπος αυτός κατέβαλε μόνος του μεγάλη προσπάθεια να ενημερώσει τον κόσμο  εγώ τον βοήθησα κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο 500 μέτρα από το σημείο της εκρήξεως για να μην διέρχονται άλλα οχήματα προς το σημείο της εκρήξεως  και έστειλα ένα γείτονα να πάει να ενημερώσει και άλλους κατοίκους .

Ενώ λοιπόν προσπαθούσε ο υπάλληλος να εντοπίσει  τους κατοίκους και τους επισκέπτες μόνος του με δική μας συνδρομή ξαφνικά έγινε το μπαμ που σείστηκε όλο το χωριό, ένα πυκνό νέφος κάλυψε τα πάντα  τα σπίτια και τα εικονίσματα που είχαμε στους τοίχους μας κινήθηκαν σαν να γινότανε σεισμός, θρύψαλα κτυπούσαν τις σκεπές τον σπιτιών μας. Ακόμα παρέλειψε να δηλώσει ότι τα έργα αυτά λαμβάνουν χώρα  σε απόσταση αναπνοής από τη γειτονιά και τα σπίτια  γεγονός που δεν πιστεύουμε  να καθιστά  νόμιμη τη χρήση τους.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή βρισκόταν και στο ποτάμι η οικογένεια που  αναγκάστηκε να ζήσει αυτό το ψυχοτραγικό γεγονός. Ας μας πει λοιπόν η κυρία της Περιφέρειας ότι όλα έγιναν νομότυπα και ας έρθει να μαζέψει κομμάτια  πέτρας από μονοπάτια και σκεπές που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία  σε κάποιον διερχόμενο. Την ίδια στιγμή ράγισε και το  παράθυρο τουριστικού οχήματος ξένης επισκέπτριας που έφυγε κατατρομαγμένη από το χωριό σε πλήρες σοκ.

Στη συνέχεια μας δηλώνει  ότι:

«Κατά την διάρκεια των εργασιών απομάκρυνσης των επικίνδυνων βράχων και διαμόρφωσης της κλίσης των πρανών, ο ανάδοχος ως όφειλε ήταν σε επικοινωνία με την αρμόδια Υπηρεσία Δασών, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για μικρό αριθμό δέντρων τα οποία θα έπρεπε να αφαιρεθούν προκειμένου να γίνουν οι εργασίες και είχε λάβει την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη και οδηγίες.

Επισημαίνεται ότι τα δέντρα αυτά θα «χάνονταν» είτε γίνονταν εργασίες είτε όχι, καθώς βρίσκονταν σε θέσεις που δεν ήταν δυνατή η σταθεροποίησή τους και θα κατολίσθαιναν στο οδόστρωμα»

Και της απαντάμε πως τρία πεζούλια με κυπαρίσσια και ελιές και αχλαδιές  δίπλα από τον χώρο  τον κρεμάμενων βράχων χωρίς να έχουν ποτέ κυλήσει ούτε δέκα πόντους να ήταν τώρα επικίνδυνα να πέσουν, δέντρα που συμβίωναν σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον τους σας παραθέτουμε και φωτογραφία προς απόδειξη τον λεγομένων μας αυτών ώστε να αντιληφθείτε ότι πραγματικά τα μοναδικά αυτά δέντρα δεν ενοχλούσαν κανέναν.

Και συνεχίζει να μας δηλώνει:

«Επίσης πρέπει να τονισθεί ότι τεχνικά η απομάκρυνση ογκόλιθων εκατοντάδων κιλών από πρανές, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με άλλο τρόπο πέραν της προώθησής τους ώστε να κατολισθήσουν στη βάση του πρανούς, και της περισυλλογής τους από εκεί. Ήταν δεδομένο ότι μία σημαντική ποσότητα των βράχων αυτών θα κυλούσε έως το παρακείμενο ρέμα. Ωστόσο, ο αριθμός των δέντρων που βρίσκονταν εντός της κοίτης του ρέματος και παρασύρθηκαν από τους λίθους ήταν πολύ μικρός, και σίγουρα η άποψη για «μεγάλες εκτάσεις δέντρων που έχουν ισοπεδωθεί» δεν είναι ακριβής».

Και τhς απαντάμε ότι στη βάση του πρανούς υπάρχει η περιφερειακή οδός  με δύο γεμάτες λωρίδες οδοστρώματος για να πέσουν τα βράχια με άνεση και ασφάλεια όπου είχε υποσχεθεί και ο ανάδοχος παρουσία μεγάλης ομάδας κατοίκων ότι θα έκανε το ανάχωμα για να τα πιάσει. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να  περάσουν τον δρόμο και να καταστρέψουν τις περιουσίες μας και το ποτάμι ολοσχερώς  προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον και ανεβάζοντας το κόστος της δημοσίας δαπάνης του έργου αυτού επιβαρύνοντας και άλλο το εθνικό μας χρέος.

Και προσέθεσε:

«Επίσης πρέπει να τονισθεί ξανά ότι τα συγκεκριμένα δέντρα βρίσκονταν εντός της κοίτης του ποταμού, παρεμποδίζοντας την ομαλή ροή του νερού σε περιόδους έντονης παροχής, και που κατά το παρελθόν ήταν η κύρια αιτία για πλημμύρες στην περιοχή. Επιπλέον, πέραν των δέντρων αλλά και των βράχων που είχαν κατολισθήσει από το απέναντι πρανές και που δυσχέραιναν την ομαλή λειτουργία του ρέματος, εντοπίσθηκαν και κατασκευές για τις οποίες υπάρχει αμφιβολία για τη νομιμότητά τους.»

Καλή μας κυρία και στο υπόλοιπο χωριό μας υπάρχουν μερικές χιλιάδες ελαιόδεντρα που εμποδίζουν καθημερινως την ομαλή ροή του αέρα ας τα αφαιρέσουμε και αυτά  για να  κινείται ο άνεμος ελεύθερα, ΕΛΕΟΣ τι μας λέτε;; δηλαδή τα δέντρα που βρίσκονται μέσα το ποτάμι μας για χιλιάδες χρόνια σας πειράξανε;

Μόνο που το διαβάζουμε  ενοχλούμαστε κυρία μου και χαρακτηρίζουμε την τοποθέτηση σας ως  εντελώς απαράδεκτη και ανεπαρκή, δεν σας φταίνε τα πλατάνια, φταίνε οι λανθασμένες σας αποφάσεις που δηλώνουμε μετά βεβαιότητας πως δεν πήρατε εσείς αλλά απλά αναγκάζεστε να συνδράμετε τρίτους με τις δηλώσεις σας.

Όπως όταν αναφέρετε ότι είχε κατολισθήσει το απέναντι πρανές του ποταμιού, ψέματα ποτέ δεν είχε συμβεί αυτό υπάρχουν βράχια και πέτρινα τοιχία από αρχαιοτάτων χρόνων που δεν θα επέτρεπαν ποτέ να γίνει αυτό.

Το χωριό μας ήταν ανέκαθεν καλλιεργήσιμο και οι κάτοικοί του έκτιζαν τοίχους για να συγκρατήσουν τα χωράφια τους επομένως σε κανένα σημείο εντός του Αζωγυρέ δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης κατολισθήσεως και δεν είχε κατολισθήσει το απέναντι πρανές του οποίου υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο που είναι στη διάθεση σας.

Εντός του χωριού μας δεν έχουν υπάρξει ποτέ πλημμύρες από το ποτάμι μας, μεγαλώνει φουσκώνει και οδεύει προς την θάλασσα  η φύση έχει προβλέψει για αυτό  από μόνη της και έχει δημιουργήσει  τις ανάλογες υποδομές προστασίας της με το νερό πρωτεργάτη.

Σε αυτό το χώρο υπήρχαν οι καταρράκτες του χωριού που ήταν επισκέψιμοι από μεγάλο αριθμό τουριστών και ντόπιων ημερησίως  και υπήρχαν και οι ανάλογες υποδομές κατασκευασμένες από τη δεκαετία του 1970  για να καλύπτουν και τις ανάγκες αυτών όπως  τουαλέτα, διατηρώντας έτσι τον περιβάλλοντα χώρο καθαρό.

Όπως καταλαβαίνετε  αυτό το ποτάμι δεν αποτελεί μονάχα πόλο έλξης επισκεπτών αλλά έχει ιστορική και θρησκευτική σημασία μιας και κατά την παράδοση εκεί μαζεύονταν οι 99 Άγιοι πατέρες για να ξεκουραστούν και να προσευχηθούν

Μας αναφέρετε επίσης ότι:

«μετά το τέλος των εργασιών θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του ρέματος σε μήκος μεγαλύτερο από τις θέσεις των επεμβάσεων, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία του»

Αυτό μεταφράζεται ως “κάναμε λάθος τώρα δεν μπορούμε να εισέλθουμε στο χώρο του ποταμιού να βγάλουμε τα βράχια επομένως πρέπει να καταστρέψουμε και άλλο κομμάτι του όμορφου και μοναδικού αυτού μέρους  για να εισέρθουν η μεγάλες μας μπουλντόζες στο ποτάμι  και να αλλοιώσουν παντελώς τα χαρακτηριστικά αυτού του μικρού παραδείσου”.

ΟΧΙ Κυρία δοξάκη δεν επιτρέπουμε για κανένα λόγο την περαιτέρω καταστροφή της φύσεως μας διότι αν επέμβετε στο ποτάμι και αφαιρέσετε ότι υπάρχει μέσα σε αυτό, τότε το νερό του χειμώνα θα τρέχει με δυνατή ροή και θα προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε ένα απόλυτα ασφαλές μέρος, όχι σταματάτε εδώ, καθαρίσετε άμεσα το ποτάμι μας ολοκληρώσετε το έργο με ασφάλεια χωρίς να προκαλείτε ζημιές και καταστροφές στο περιβάλλον κα αφήσετε το χωριό μας στην ησυχία του .

Παρένθεση κατοίκων που επιθυμούν να σας αναφέρω ότι μέρος  των ιδιοκτησιών που πρόκειται να καταστραφούν με την ανεξέλεγκτη συνέχιση του έργου βρίσκονται στην τοποθεσία Καστανιά δίπλα από το ποτάμι και είναι κτήμα ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπαγρηγοράκη που αφήνοντας την περιουσία του στο χωριό μας άφησε επίσης και έναν αφορεσμό στον οποίο καταδικάζει όχι μόνο τους δράστες καταστροφής τον κτημάτων του αλλά και τους μάρτυρες που στάθηκαν άπραγοι, επομένως εμείς έχουμε καθήκον να σας το γνωστοποιήσουμε ώστε να αφαιρέσουμε τους εαυτούς μας  από τυχόν συμμετοχή .

Εφόσον εσείς στηρίζετε την όλη αυτή κατάσταση σας καλούμε να μετακομίσετε εδώ για μία εβδομάδα να μην μπορείτε να βγείτε έξω χωρίς να γεμίσουν τα πνευμόνια σας χώμα  χωρίς τον τρόμο και τον φόβο να γίνει ξαφνική έκρηξη και να σας έρθει θρύμμα στο κεφάλι, χωρίς να γεμίσουν τα μάτια σας και γλώσσα σας σκόνη και να κοιμηθείτε άνετα εν ώρα κοινής ησυχίας να κτυπάνε σφύρες ασταμάτητα, θα κάνετε και αρκετή γυμναστική σκουπίζοντας και καθαρίζοντας το σπίτι, τις αυλές σας το αυτοκίνητο σας συνεχώς .

Αφήσετε λοιπόν τα παραμύθια και ελάτε στην πραγματικότητα τελέστε το έργο άμεσα με υπευθυνότητα και ασφάλεια ,όπως ακριβώς πρέπει να γίνει βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών  προδιαγραφών και ανοίξετε το δρόμο μας, επαναφέρετε της τηλεπικοινωνίες, καθαρίσετε το ποτάμι και οδηγήσετε στη δικαιοσύνη τους δράστες αυτών των καταστροφών .

Δεν θα παραμείνουμε μάρτυρες  της καταστροφής του περιβάλλοντος και τις κληρονομιάς μας επομένως καταδικάζουμε οποιεσδήποτε ενέργειες βλάπτουν αυτό. Ούτε και πρόκειται να στηρίξουμε ενέργειες που θα βλάψουν την υγεία μας και των παιδιών μας.  

Εκ μέρους τον αγανακτισμένων και ακόμα κατοίκων του χωριού Αζωγυρέ

Ευτύχιος Κουκουτσάκης  Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αζωγυρέ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook