Την αντίθεσή του στην εφαρμογή της «Λευκής Νύχτας» εκφράζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μεγάλη γιορτή στην πόλη» με ανοιχτά εμπορικά καταστήματα έως στις 11 το βράδυ, χαρακτηρίζουν την «Λευκή Νύχτα» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ του εμπορικού συλλόγου Χανίων , που από ότι φαίνεται απευθύνθηκε παντού για να ενισχύσει την προσπάθεια διεύρυνσης λειτουργείας των εμπορικών καταστημάτων, εκτός βέβαια από τους άμεσα εμπλεκόμενους δηλαδή τους εργαζόμενους.

Μπροστάρηδες στο χορό της καταπάτησης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και του ωαρίου εργασίας βρίσκονται  και ο Δήμος Χανίων αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης που έτρεξαν να στηρίξουν αυτή την ενέργεια.  Καλούν μάλιστα όλοι μαζί να γίνει θεσμός στους Χανιώτες καταναλωτές και επιχειρηματίες, προτρέποντας τον κόσμο να ανταποκριθεί ψωνίζοντας και διασκεδάζοντας μέχρι τις 11 το βράδυ.

Αλήθεια ας μας απαντήσουν οι κύριοι του Εμπορικού Συλλόγου και της τοπικής διοίκησης, τόσα χρόνια που άκμασε η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων πανελλαδικά αλλά κα στο νομό μας, αυξήθηκαν τα έσοδα των μικροεμπόρων και αυτοαπασχολουμένων ή τα λουκέτα στις επιχειρήσεις? Τα ίδια τα δικά τους στοιχεία (ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ, ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία χρόνια που εφαρμόστηκε η διεύρυνση ωραρίου των καταστημάτων, το ενιαίο ωράριο, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι μεγάλες αλυσίδες και οι όμιλοι είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται και οι μικροί έμποροι τα μαγαζιά τους να φυτοζωούν και να κλείνουν.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο εμπόριο (κατά μεγάλο ποσοστό νέες μητέρες) έχουν ήδη γίνει λάστιχο μέσα στα καταστήματα, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σπαστά και τρίσπαστα, 10ωρα και 12ωρα πολλές φορές απλήρωτα, για ένα κομμάτι ψωμί που αντιστοιχεί πλέον στο βασικό μισθό της ΕΓΣΕΕ. Ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να νομιμοποιήσει αυτές τις συνθήκες και να δώσει ακόμα περισσότερο αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει μέσα στα καταστήματα.  Οι λευκές νύχτες θα έρθουν να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, στην αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο.

Είναι τουλάχιστον θράσος να ζητάνε τα κοράκια της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της τοπικής διοίκησης από τη μάνα εμποροϋπάλληλο να πηγαίνει στη δουλειά και να επιστρέφει το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας στο σπίτι της. Να ζητούν από τον βιοπαλαιστή αυτοαπασχολούμενο να μένει στο μαγαζί του από το πρωί ως τα βαθιά χαράματα μπας και χτυπήσει το «Ζ» για να πάρει λίγα από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του πολυκαταστήματος και της πολυεθνικής.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων μαζί με τον εμπορικό Σύλλογο, πριν λίγα χρόνια είχε δώσει μεγάλη μάχη και είχε κερδίσει να μην χαρακτηριστεί ο Νομός τουριστική ζώνη και να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο ούτε μια μέρα!!!!

Η πραγματοποίηση της “Λευκής Νύχτας” και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αποτελεί πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια. Μέχρι και ο πιο αφελής πλέον αναγνωρίζει ότι αυτό που λείπει “για την τόνωση της αγοράς” δεν είναι οι ώρες λειτουργείας αλλά τα χρήματα στην τσέπη του Χανιώτη εργαζόμενου, συνταξιούχου, φοιτητή.  Με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, τη μετακίνηση, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ακόμα και μια 24ώρη λειτουργία των καταστημάτων θα ήταν ανώφελη.  

Ως εδώ! Δεν θα συμβιβαστούμε με δουλειά χωρίς δικαιώματα!!!!

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος σχεδιασμός της πλειοψηφίας του εμπορικού συλλόγου και της τοπικής διοίκησης για διεύρυνση του ωραρίου με λευκές νύχτες και άλλα τερτίπια.
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο.
  • 7ωρο – 5θημερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.      
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
  • Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Το διάλειμμα να προσμετράται στον εργάσιμο χρόνο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook