Σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των επιχειρήσεων αγροτουρισμού της Κρήτης επιφέρει η κατάθεση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας αντίστοιχων μονάδων από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου και είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.

Τις σοβαρές επιφυλάξεις τους στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξέφρασαν τα μέλη του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εναλλακτικού Τουρισμού που συνήλθαν σε έκτακτη συνέλευση την Δευτέρα, στην αίθουσα του επιμελητηρίου στο Ηράκλειο.

Μέχρι 40 κλίνες και μόνο από αγρότες

Οι κυριότερες ρυθμίσεις που προκαλούν την αντίδραση των επαγγελματιών είναι οι ρυθμίσεις για το μέγεθος των μονάδων και για την επαγγελματική ιδιότητα των ιδιοκτητών τους.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προτείνεται πως στο εξής ως επιχειρήσεις «Τουρισμού υπαίθρου» θα θεωρούνται καταλύματα μέγιστης δυναμικότητας 40 κλινών, και μόνο εάν αυτή ανήκει τουλάχιστον κατά 50% σε αγρότη ή αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Το όριο των 40 κλινών είναι απαγορευτικό για τη βιωσιμότητα των αγροτουριστικών μονάδων λέει στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Γιάννης Παπαδάκης και συμπληρώνει πως οι μονάδες αυτές λειτουργούν μεν όλο το χρόνο αλλά με σχετικά χαμηλή δυναμικότητα κάτι που συνεπάγεται αυξημένα λειτουργικά έξοδα. «Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο έχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. «Και εμείς συμφωνούμε με τον περιορισμό των κλινών και δε μιλάμε για μονάδες των 200 κλινών αλλά το νούμερο 40 είναι απαγορευτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική ιδιότητα των ιδιοκτητών ο περιορισμός της δυνατότητας για δημιουργία αγροτουριστικών καταλυμάτων μόνο από αγρότες δημιουργεί ακόμα ένα «κλειστό επάγγελμα», όπως ακούστηκε πολλές φορές στη συνέλευση του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εναλλακτικού Τουρισμού, καθώς τυπικά όλοι οι μικροί ξενοδόχοι των καταλυμάτων θα πρέπει ξαφνικά να γίνουν αγρότες κατά κύριο επάγγελμα ή να συνεταιριστούν με κάποιον αγρότη,

«Δεν είναι δυνατόν να δίνεται η άδεια για τουρισμό υπαίθρου μόνο σε κάποιον που είναι τυπικά αγρότης. (σ.σ. Να έχει πάνω από το 50% του εισοδήματός του από αγροτική παραγωγή). Αν κάνει την τουριστική μονάδα και πάει καλά και βγάλει περισσότερα χρήματα από αυτή, τότε αυτομάτως θα πάψει να θεωρείται αγρότης, αφού το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του δε θα προέρχεται από την παραγωγή του», λένε χαρακτηριστικά τα μέλη του Συνδέσμου, μιλώντας για διάταξη σχεδιασμένη στο πόδι με τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατική νοοτροπία.

Αγροτουρισμός και στα Μάλλια;

Τέλος κατά τη συνεδρίαση τέθηκαν και άλλα ζητήματα ως προς τη χωροθέτηση των μονάδων τουρισμού υπαίθρου για την οποία επίσης δεν μπαίνει καμία ρύθμιση από το νομοσχέδιο.

Για παράδειγμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί τουρισμός υπαίθρού ακόμα και μια μικρή μονάδα στην υπερκορεσμένη Χερσόνησο ή τα Μάλλια ή αντίθετα δεν μπαίνει όριο στο πόσες μικρές έστω μονάδες θα φτιαχτούν σε έναν τόπο (π.χ. σε ένα απομακρυσμένο χωριό δεν μπορεί να γίνει μονάδα με πάνω από 40 κρεβάτια αλλά θα μπορούσαν να φτιαχτούν 100 μικρά ξενοδοχεία μέχρι 40 κλινών;).

Για τα θέματα της χωροθέτησης και του σχεδιασμού για την Κρήτη τα μέλη του συνδέσμου ζήτησαν την ενεργό στήριξη και παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία είναι και η πλέον αρμόδια να καθορίσει τις χρήσεις και την χωροταξία για τις περιοχές του νησιού.

Τα μέλη του συνδέσμου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν άμεσα παρέμβαση και δια των βουλευτών της Κρήτης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που θα συζητήσει το θέμα αλλά και κατ’ ιδίαν με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook