Έντονο προβληματισμό αλλά και ανησυχία προκαλούν τα προβλήματα στην λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Χανίων ΚΡΗΤΗ Ι στην Αγυιά, ειδικά όταν αυτά επισημαίνονται από τους ίδιους τους υπαλλήλους των φυλακών και αφορούν σε ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με την διαχείριση των κρατούμενων κάποιοι από τους οποίους είναι και βαρυποινίτες!

Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ότι αρκετά από τα θέματα τα οποία επισημαίνουν οι υπάλληλοι των φυλακών αφορούν σε κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων που διέπουν την ασφαλή διαχείριση των κρατουμένων, ενώ οι αναφορές σε επιθέσεις κατά υπαλλήλων από κρατούμενους και άλλες έκνομες ενέργειες επιτείνουν την ανησυχία. Επίσης σημαντικά είναι και ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφο του Σωματείου Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων το οποίο εστάλη προς τον Διευθυντή των φυλακών με κοινοποίηση στον επόπτη Εισαγγελέα και την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων – εκτός από τα εργασιακά προβλήματα – καταγράφονται σημαντικά θέματα τα οποία επισημάνθηκαν σε γενική συνέλευση του Σωματείου και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των φυλακών, όσο και την σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων.

Τι καταγγέλλεται από το Σωματείο Υπαλλήλων στο έγγραφο

Δεν έχουν γίνει οι πληρωμές για τις νυχτερινές βάρδιες και τις υπερωρίες γιατί λείπει ο προϊστάμενος


Επτά μήνες είναι απλήρωτοι οι υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης για τα νυχτερινά τους και τις υπερωρίες, καθότι απουσίαζε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού για λόγους υγείας και ενώ ο Διευθυντής μπορούσε να τον αντικαταστήσει, προτίμησε να αφήσει απλήρωτο το προσωπικό.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, απορία προκαλεί στους εργαζομένους γιατί ο Αρχιφύλακας δεν έχει δώσει τις καταστάσεις με τις πληρωμές, θέμα το οποίο γνώριζε ο Διευθυντής, αλλά δεν έλυσε.

Επιθέσεις κατά υπαλλήλων και αναφορές που «θάβονται» και σκίζονται


Όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι, το τελευταίο χρονικό διάστημα συμβαίνουν ολοένα και αυξανόμενες επιθέσεις κρατουμένων κατά υπαλλήλων των φυλακών είτε με ρίψη αντικειμένων, είτε με άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας.

Ίσως το πλέον ανησυχητικό είναι πως οι σχετικές αναφορές των υπαλλήλων, είτε σκίζονται, είτε δεν πρωτοκολλούνται με αποτέλεσμα επί της ουσίας να «θάβονται» δημιουργώντας βάσιμες υπόνοιες πως σκοπός είναι η απόκρυψη της πραγματικής εικόνας για την κατάσταση στην φυλακή. Μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά ότι ο Διευθυντής της Φυλακής έσκισε αναφορά υπαλλήλου μπροστά σε κρατούμενο (;!!).

Οι κρατούμενοι κυκλοφορούν και σε χώρους που απαγορεύεται

Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες ασφάλειας στην φυλακή των Χανίων, έντονη ανησυχία προκαλούν οι επισημάνσεις – καταγγελίες που – ούτε λίγο ούτε πολύ – δίνουν την εικόνα μιας φυλακής ανεξέλεγκτης με την διεύθυνση να επιτρέπει την κίνηση και παρουσία κρατουμένων κατά παράβαση του κανονισμού ασφαλείας.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι έχει επιτραπεί σε δεκάδες κρατούμενους να διαμένουν παράνομα σε χώρους «υποδοχής» ή στο αναρρωτήριο, ενώ υπάρχουν τα αναγκαία κενά κρεβάτια σε κανονικά κελιά σε πτέρυγες.

Επιπλέον, ο Διευθυντής των φυλακών επιτρέπει σε ορισμένους κρατούμενους να δέχονται επισκεπτήριο στο γραφείο του (!!) κάτι που προκαλεί την αγανάκτηση των άλλων κρατούμενων αλλά εγκυμονεί και κινδύνους αφού οι εν λόγω κρατούμενοι για να πάνε στο γραφείο του Διευθυντή βγαίνουν από την πτέρυγα κράτησης και πηγαίνουν στους χώρους του Διοικητηρίου, κάτι που απαγορεύεται!

Στο ίδιο πλαίσιο, οι υπάλληλοι καταγγέλλουν πως ενώ ο κανονισμός επιβάλλει οι κρατούμενοι από διαφορετικές πτέρυγες να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, στην πράξη, στις φυλακές Χανίων, οι κρατούμενοι που φοιτούν (και καλώς) στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, για να μεταβούν στον χώρο του σχολείου έρχονται σε επικοινωνία με κρατούμενους και από άλλες πτέρυγες.

Μάλιστα έχουν καταθέσει πρόταση μεταφοράς των κρατούμενων που φοιτούν στο σχολείο, σε ίδια πτέρυγα, η οποία είναι κοντά στον χώρο του σχολείου.

Πειθαρχικές ποινές και κρατούμενοι που «φτιάχνουν» φάρμακα!


Εκτός των παραπάνω, έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες ασφάλειας στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων προκαλεί και μια ακόμη αναφορά για την εφαρμογή πειθαρχικών ποινών.

Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο Διευθυντής έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επιβολή πειθαρχικής μεταγωγής κρατούμενου σε άλλη φυλακή, κάτι που τελικά αποφασίζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Και όμως, ενώ στην φυλακή Χανίων έχουν επιβληθεί «πειθαρχικές μεταγωγές» αυτές δεν γίνονται άμεσα, όπως στις άλλες φυλακές της χώρας, αλλά οι εν λόγω κρατούμενοι παραμένουν στα Χανιά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης οι υπάλληλοι ζητούν την ενίσχυση σε προσωπικό του ιατρείου των φυλακών καθώς έχει συμβεί την παραλαβή φαρμάκων να την κάνει κρατούμενος ο οποίος είχε τις σφραγίδες της υπηρεσίας, ενώ και κρατούμενοι παρασκεύαζαν την φαρμακευτική αγωγή άλλων κρατουμένων!!

Να σημειωθεί πως ορισμένα από τα παραπάνω που καταγγέλλει το Σωματείο Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Χανίων, είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη έγγραφη αναφορά η οποία είχε σταλεί στους αρμοδίους της πολιτικής ηγεσίας από τις 01 Απρίλιου 2022. Όμως, φαίνεται πως η διεύθυνση των φυλακών συνεχίζει να αγνοεί τους κανονισμούς και την κείμενη νομοθεσία θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτήν αλλά και του κοινωνικού συνόλου εκεί.

Και βέβαια, παρόλο που ο Διευθυντής που έχει και ρόλο στην αυτοδιοίκηση και είναι και λαλίστατος κατά τα άλλα, ουδέποτε απάντησε δημόσια για όλα αυτά τα θέματα που του καταγγέλλουν.

Η παράξενη στάση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού
Και ενώ όλα αυτά έχουν καταγγελθεί από τους εργαζομένους στον αρμόδιο Υπουργό και τον Γεν. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, από την πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει σιγή ιχθύος.

Μάλιστα στην επιστολή που είχαν στείλει οι εργαζόμενοι στις 01/04/22 και είχαμε δημοσιεύσει στις αρχές Ιουνίου, αναφέρονται πάλι όλα τα παραπάνω. Ενώ τότε έγινε και ειδική αναφορά στο θέμα του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Ωστόσο όμως το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια και μάλιστα πριν μερικές ημέρες ο Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής επισκέφθηκε εν κρυπτώ τις δύο φυλακές του Νομού και με μία λιτή ανακοίνωση από το Υπουργείο ανέφερε ότι όλα είναι καλά!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook