«Όταν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις προτείνουν μέτρα για την απρόσκοπτη αύξηση της κερδοφορίας τους ,χρειάζονται κάποιοι πρόθυμοι «κυβερνητικοί συνδικαλιστές»  για να τα υλοποιήσουν. Ο λόγος για την απόφαση της πλειοψηφίας του διοικητικού  συμβουλίου του Εμπορικού συλλόγου Χανίων να προχωρήσει στην πραγματοποίηση «Λευκής Νύχτας». Μια δράση που περιλαμβάνει την παράταση του ωραρίου των καταστημάτων της πόλης μας μέχρι τις 23:00 μμ. Μας παρουσιάζουν την «Λευκή Νύχτα» σαν μια γιορτή στους δρόμους της πόλης μας για να τονωθεί η αγορά και το τουριστικό «προϊόν». Σκοπός της «Λευκής νύχτας» είναι να «κατεβάσει το καταναλωτικό κοινό στο κέντρο της πόλης» να μάθει τον καταναλωτή ότι έχει την «ελευθερία» να ψωνίσει ότι ώρα θέλει από όπου θέλει, ακόμα και τα μεσάνυχτα. Έτσι «αθώα» ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια  και το άνοιγμα της Κυριακές. Αποτέλεσμα στην ουσία η κατάργηση της Κυριακής αργίας  και η δουλειά (σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ) 365 μέρες το χρόνο. Εσκεμμένα θεωρούν ότι η αγορά είναι ενιαία και ότι όλοι μικροί μεγάλοι είναι το ίδιο και ωφελούνται εξίσου. Αλήθεια ποιος αυτοαπασχολούμενος η μικρός έμπορος μπορεί να δουλεύει σε αυτούς τους ρυθμούς χωρίς κάποιες μέρες για ξεκούραση ;  Κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι οι μικροί και οι μεγάλοι διεπονται από διαφορετικούς νόμους πχ φορολογία ,χρηματοδότηση, επιδοτήσεις  κ.α .

       Οι «Λευκές νύχτες»  ,όπως και η κατάργηση της Κυριακής αργίας στόxo έχουν  την πλήρη απελευθέρωση  του ωραρίου των καταστημάτων που χρόνια τώρα είναι ο διακαής πόθος των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων γιατί  αυξάνουν την κερδοφορία τους σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων που δεν αντέχουν να ακολουθήσουν  αυτά τα εξαντλητικά ωράρια και πολλές φορές οδηγούνται  στο λουκέτο. Αποτέλεσμα επίσης της απελευθέρωσης των ωραρίων  είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους .

      Οι «Λευκές νύχτες» δεν πρόκειται να γεμίσουν  το πορτοφόλι του εργαζόμενου αλλά ούτε και το δικό μας. Οι μόνοι που θα επωφεληθούν θα είναι οι συνήθεις ύποπτοι μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου. Προκαλούμε την πλειοψηφία του δ.σ να κάνουν γνωστά τα  οικονομικά στοιχεία για το πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα των μικρομάγαζων στις περιοχές που έγιναν «Λευκές Νύχτες».

  • Γιατί κόπτονται τόσο πολύ τα πολυκαταστήματα και οι εμπορικές αλυσίδες για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με δούρειο ίππο τις λευκές νύχτες και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας;
  • Γιατί τώρα συντονισμένα και μεθοδευμένα οι  δημοτικές και περιφερειακές αρχές αλλά και οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες μας (ΟΕΣΚ,ΕΣΕΕ) υστέρα από την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων προωθούν τις απαιτήσεις των ΣΕΛΠΕ και ΣΕΒ για την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων μέσω τέτοιων «αθώων» ενεργειών  όπως είναι οι «Λευκές νύχτες»   αλλά και η απελευθέρωση των προσφορών για όλο το χρόνο;
  • Γιατί πρέπει με την ανοχή μας να τους παραχωρήσουμε το δικαίωμα να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου ώστε η αντιπεριφερεια να υπογράφει την επέκταση του ωραρίου κατά το δοκούν βάζοντας τα μεγάλα εμπορικά μαγαζιά και τις πολυεθνικές σε πλεονεκτική θέση έναντι των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων;
  • Γιατί οι εργαζόμενοι (που παρεμπιπτόντως  στην προκειμένη περίπτωση δεν ρωτήθηκαν καν) θα πρέπει να δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ χωρίς ξεκούραση ,χωρίς διασκέδαση και κακοπληρωμένοι;          

   Οι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι ,οι μικροί έμποροι ξέρουν πολύ καλά ότι ο μικρός για να αντέξει,  να επιβιώσει, χρειάζεται μέτρα για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό  ,την εξοντωτική φορολογία την κατάργηση στα κάθε λογής χαράτσια.           Οι συνάδελφοι επίσης γνωρίζουν καλά  ότι όταν ο εργαζόμενος ο μικρός αγρότης αν δεν έχει λεφτά στην τσέπη του δεν θα έρθει να ψωνίσει. Αυτό που λείπει από τους καταναλωτές δεν είναι ούτε η ψυχολογία ούτε οι παραπάνω ώρες ανοιχτά. Είναι τα χρήματα που δεν επαρκούν να καλύψουν στοιχειώδες ανάγκες. Είναι οι  καθημερινές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης ,στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα  που οδηγούν στην ακραία φτώχεια την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και εμάς μαζί.

   Συνάδελφε, συναδελφισα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δράσεις ως «γιορτές»  ούτε μπορούμε να «βάλουμε πλάτη» για να  κινηθεί  δήθεν η «αγορά» ,για να προωθηθεί το «τουριστικό προϊόν» και να έρθει η «πολυπόθητη ανάπτυξη».   

   Ο αυτοαπασχολούμενος ,ο μικρέμπορας έχει άλλες προτεραιότητες και ανάγκες για να μπορέσει να επιβιώσει και να αντιμετωπίσει την επέλαση των πολυεθνικών αλλά και των πολιτικών των κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής ένωσης που μας κάνουν μαύρη την ζωή. Μονόδρομος η συλλογική διεκδίκηση μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες, τους συνταξιούχους  όλους αυτούς που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές.

  • Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Μη επιστροφή της επιστρεπτεας σε αυτούς που πήραν έως 30.000ευρω
  • Μείωση δημοτικών τελών και φόρων στο 50%

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού συλλόγου Χανίων εκλεγμένα με την Αγωνιστική συνεργασία εμπόρων

Βουρλακης Νίκος

Κανδηλιερακης Γιώργος»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook