Επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία του  ελλείμματος κατά την χρονιά που έφυγε είχαμε το πρωί της Τετάρτης, δια στόματος, μάλιστα, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος επιβεβαίωσε την αίσθηση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα περί βελτίωσης της δημοσιονομικής εικόνας κατά τον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός, από βήματος του Ελληνοαραβικού Φόρουμ που διεξάγεται σε γνωστό ξενοδοχείο στο Λαγονήσι, γνωστοποίησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού έκλεισε στο 9,6%, δηλαδή σαφώς περισσότερο από τον αρχικούς στόχους του 7% και, εν συνεχεία, του 8,6%, αλλά πάντως μονοψήφιο, κάτι που έχει τη σημασία του και από …ψυχολογικής πλευράς, ενόψει νέου γύρου διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους ελεγκτές της Τρόικας.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος είχε χτες συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, εκτίμησε ότι στην εξέλιξη συνέβαλε και η βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, καθώς έτρεξαν με καλύτερους ρυθμούς τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Χτες από κύκολους του οικονομικού επιτελείου είχε γίνει γνωστό ότι ήταν βελτιωμένη η εικόνα των εσόδων στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, λόγω της πληρωμής του χαρατσιού για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και λόγω της είπραξης των τελών κυκλοφορίας.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν μας απαλλάσσει από μία πρόσθετη τρύπα της τάξης των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το κλείσιμο του 201, με τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για τον περιορισμό της να εναποτίθενται στις εισπράξεις του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οι οποίες λογίζονται στην προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook