Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων σε ανακοίνωσή της επικρίνει τη στάση της Περιφέρειας Κρήτης απέναντι στα προβλήματα του αγροτικού κλάδου και κυρίως ως προς ζήτημα της δακοκτονίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ΕΟΑΣΝΧ συμμετείχε, μέσω του προέδρου Μανούσου Σταυριανουδάκη και του αντιπροέδρου Γιάννη Κατσαρού, στην σύσκεψη που κάλεσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Το συμπέρασμα που βγάλαμε; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Όταν πήγε να καταρρεύσει το σύστημα Υγείας από την έξαρση της πανδημίας δεν είδαν τις τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία αλλά μας κούνησαν το δάχτυλο και μας είπαν ότι υπάρχει «προσωπική ευθύνη».

Την ίδια «προσωπική ευθύνη» θυμήθηκαν και τώρα που έχουμε το τεράστιο πρόβλημα με τον δάκο στην ελαιοκαλλιέργεια. Από την μία δηλαδή μας παρακρατούν το χαράτσι του 2% ώστε να πραγματοποιήσουν την δακοκτονία και από την άλλη μας λένε ότι έπρεπε οι ίδιοι οι αγρότες να κάνουν μόνοι τους την δακοκτονία. Δεν πάμε βήμα πίσω από το αίτημα μας ώστε να πραγματοποιείται το πρόγραμμα δακοκτονίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα και με την επίβλεψη από τους ειδικούς επιστήμονες. Μόνο έτσι θα σωθεί πραγματικά η ελαιοπαραγωγή, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο.

Κουβέντα δεν είπαν και ουδεμία λύση δεν πρότειναν για το κόστος παραγωγής. Τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, Η αύξηση στην τιμή του ρεύματος έχει φέρει αυξήσεις στην τιμή του αρδευτικού νερού, η εκτίναξη στην τιμή του πετρελαίου έχει ανεβάσει συνολικά το κόστος παραγωγής.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.  

Να δοθεί τώρα επιδότηση 20 ευρώ ανά ζώο για αγορά ζωοτροφών, άμεση μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, οριστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους.

Να ενισχυθούν άμεσα και πραγματικά οι ίδιοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.    

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα συμπεράσματα του! Η ΕΟΑΣΝ Χανίων τους καλεί να οργανώσουν τον αγώνα μέσα από τους Συλλόγους τους και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους αφού μόνο αν μπουν οι ίδιοι μπροστά μπορούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τους!»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook