Με πράξεις της τελευταίας στιγμής -σε τράπεζες και ορισμένους επιλεγμένους τίτλους- ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε κέρδη 0,60% και στις 629,08 μονάδες, σε μια προσπάθεια να δοθεί μια θετική αίσθηση σχετικά με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Οι τραπεζικές μετοχές λοιπόν πήραν πίσω κάποιες από τις ζημιές της τελευταίας περιόδου, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα σε μια αγορά.

Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ευρώπη και αυτό αποτυπώθηκε στις απόψεις της Fitch, εκπρόσωπος της οποίας είπε ότι, αν η Ιταλία δεν κάνει τίποτα με το χρέος, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Βεβαίως, δεν περιμέναμε τη Fitch να μας τα πει. Η Γερμανία έχει και ηθικό πρόβλημα. Δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, ενώ οι υπόλοιποι δανείζονται με 7% ( Ιταλία ), 6% κλπ.

Και η Γερμανία οφείλει να βρει λύση, διότι οι Ευρωπαίοι του Νότου αγόραζαν τα προϊόντα της Γερμανίας τόσα χρόνια, μετά τα χρήματα που έλαβε η Γερμανία για την Ανατολική Γερμανία.

Επιπλέον, η Γερμανία πουλά τα προϊόντα της σε “διεφθαρμένες” χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά δεν δίκασε τον Χριστοφοράκο. Μ\’ άλλα λόγια, η Γερμανία, αλλά και η Τροϊκα δεν έκανε κάτι για την διαφθορά, αλλά επέμεινε να κοπούν μισθοί, συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, τα φθηνά προϊόντα της Κίνας κατέκλυσαν την Ευρώπη και έκαναν μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα της Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας.

Κέρδη 0,60% για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 629,08 μονάδες. Άνοδος 11,7% για την Marfin Popular, 5,31% για την Τράπεζα Κύπρου.

Στα 1,37 ευρώ έκλεισε η Εθνική με κέρδη 4,58%. Θετικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές, ενώ αρνητικό πρόσημο είχαν μόνο η Coca- Cola με 2,16%, η Foli-Follie με 0,58%, ο Τιτάνας με 1,76% και η Jumbo με 0,57%.

Αυξήθηκαν οι συναλλαγές στα 33 εκατ. ευρώ, σχεδόν δέκα εκατ. ευρώ παραπάνω, σε σύγκριση με τις τελευταίες συνεδριάσεις.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook