Το σωματείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργεί η πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας για τους εργαζομένους των καταστημάτων και τις οικογενείας τους. Παράλληλα το σωματείο αναφέρει ότι δεν προσκλήθηκε στη σημερινή συζήτηση για τη Λευκή Νύχτα

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Χανίων αναφέρει τα εξής:

Μονάχα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης έπεσε στην αντίληψη μας η εισήγηση της διεύθυνσης ανάπτυξης για την παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων στα Χανιά προκειμένου να διεξαχθεί η “Λευκή Νύχτα” που πρότεινε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον ο εισηγητής, καθώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, για την μη πρόσκληση του σωματείου μας στη σημερινή συζήτηση (που είναι άλλωστε και ο άμεσα εμπλεκόμενος φορέας). Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκεται είναι να μην ακουστεί η φωνή των εργαζομένων και τα αυτονόητα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η απόφαση στις οικογένειες εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων εργαζομένων και μικρεμπόρων του νομού. Δεν θέλουν να μεταφερθεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η καθολική κατακραυγή του μέτρου, αυτή που εισπράξαμε από εργαζόμενους και εμπόρους στις καθημερινές περιοδείες μας στα εμπορομάγαζα των Χανίων.

Άλλωστε είναι σε όλους γνωστό ότι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο εμπόριο (κατά μεγάλο ποσοστό νέες μητέρες) έχουν ήδη γίνει λάστιχο μέσα στα καταστήματα, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σπαστά και τρίσπαστα, 10ωρα και 12ωρα πολλές φορές απλήρωτα, για ένα κομμάτι ψωμί που αντιστοιχεί πλέον στο βασικό μισθό της ΕΓΣΕΕ. Ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να νομιμοποιήσει αυτές τις συνθήκες και να δώσει ακόμα περισσότερο αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να αλωνίζει μέσα στα καταστήματα. Οι εμπορουπάλληλοι των Χανίων έχουν ήδη δώσει ψυχή και σώμα για να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που βούλιαξαν φέτος τα Χανιά. Οι λευκές νύχτες θα έρθουν να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων, στην αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυση, ξεκούραση και προσωπικό χρόνο.

Ναι, η κρουαζιέρα και ο τουρισμός έφερε λεφτά στο νησί μας, αυτά τα χρήματα όμως δεν πήγαν ούτε στις τσέπες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ούτε στους αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές μαγαζάτορες. Το αποδεικνύουν οι μισθοί πείνας και τα εκατοντάδες λουκέτα των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα αυτά πήγαν στις τσέπες των Τουριστικών πρακτόρων που πέταξαν για ακόμα μια χρονιά στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες υπαλλήλους τουριστικών γραφείων χωρίς κανένα επίδομα, για να μη χαρακτηριστούν οι επιχειρήσεις τους εποχικές. Πήγαν στους μεγαλοξενοδόχους, στις πολυεθνικές που αγοράζουν τα φιλέτα του κέντρου το ένα μετά το άλλο, στους ντόπιους και ξένους μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου και των Σ/Μ.

Αν ψηφίσετε αυτή την πρόταση επιβεβαιώνεται ότι δεν δίνετε δεκάρα τσακιστή για εμάς τους εργαζόμενους και τις οικογένειες μας, δεν σας ενδιαφέρει πότε και πόσο θα βλέπουμε τα παιδιά μας, πότε θα βρίσκονται τα νέα ζευγάρια που εργάζονται κυρίως στο εμπόριο. Πότε θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, ψυχαγωγία, μόρφωση και πολιτισμό.

Ο εισηγητής επικαλείται το συμφερον των μικρεμπόρων αλλά στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε λαγό των πολυεθνικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα μεγαθήρια του εμπορίου κατακλύζουν σιγά σιγά την πόλη και σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει μικρό εμπορικό κατάστημα ούτε για δείγμα.
Είναι τουλάχιστον θράσος να ζητά η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, η η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, από τη μάνα εμποροϋπάλληλο να πηγαίνει στη δουλειά και να επιστρέφει το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας στο σπίτι της. Να ζητάτε από τον βιοπαλαιστή αυτοαπασχολούμενο να μένει στο μαγαζί του από το πρωί ως τα βαθιά χαράματα μπας και χτυπήσει το «Ζ» για να πάρει λίγα από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του πολυκαταστήματος και της πολυεθνικής.
Η πραγματοποίηση της “Λευκής Νύχτας” και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, αποτελεί πρόκληση για τη λαϊκή οικογένεια. Μέχρι και ο πιο αφελής πλέον αναγνωρίζει ότι αυτό που λείπει “για την τόνωση της αγοράς” δεν είναι οι ώρες λειτουργείας αλλά τα χρήματα στην τσέπη του Χανιώτη εργαζόμενου, συνταξιούχου, φοιτητή. Με την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, τη μετακίνηση, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ακόμα και μια 24ώρη λειτουργία των καταστημάτων θα ήταν ανώφελη.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την αυτονόητη ανάγκη για ανάπαυσης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών εμπόρων και δε θα σταματήσουμε να το κάνουμε μέχρι να δικαιωθούμε.

Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταψηφίσει αυτή την πρόταση, να στοιχηθεί με το Χανιώτικο λαό και όχι με τους μεγαλέμπορους και τους λαγούς των μονοπωλίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook