«Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν εξελίσσονται θετικά»!

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει, (δείτε εδώ), επικαλούμενο ανώτερα τραπεζικά στελέχη της ευρωζώνης, πως η διαδικασία για την αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων, καίτοι βρίσκεται στην τελική ευθεία, εντούτοις δεν προχωρά στο βαθμό που αφήνουν να διαφανεί στις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, με τελευταίο τον Επίτροπο Όλι Ρεν.

Και συμπληρώνει πως στο τραπέζι έχει ήδη πέσει η αύξηση της συμμετοχής των υπολοίπων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης προκειμένου να αναπληρωθούν οι τυχόν απώλειες – έναντι του αρχικού στόχου – από το PSI έτσι όπως είχε «σκιαγραφηθεί» και εν μέρει συμφωνηθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Το γεγονός ότι μέσα στις επόμενες ώρες φτάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα για μια σειρά κομβικών συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση εν μέρει δείχνει πως μια τελική συμφωνία πλησιάζει, από την άλλη όμως καταδεικνύει και την κρισιμότητα της κατάστασης!

Ενδεικτικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι νωρίτερα την Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, είχε αφήσει να εννοηθεί πως ίσως το Βερολίνο αποφασίσει, «αναλόγως των συνθηκών», να αυξήσει τα κονδύλια που θα διαθέσει στους Μηχανισμούς Στήριξης, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires μετέδιδε πως ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάταξης του ελληνικού χρέους και με δεδομένο πως θα αποφασισθεί τελικά haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα, η Ελλάδα θα χρειάζεται επιπλέον 15 δισ. ευρώ για να καταστήσει βιώσιμη την οικονομία της και να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στο φύλλο που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, επικαλείται γερμανική κυβερνητική πηγή που αποδίδει στην γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ την εκτίμηση ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατά "ένα σημαντικό ποσό δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ" η βοήθεια των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα!

Αυτό φέρεται να ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της κυρίας Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, όπου οι δύο "ισχυρές κυρίες" συμφώνησαν να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην βοήθεια προς την Ελλάδα "προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές", όπως χαρακτηριστικά τόνισαν.protothema.gr