Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο, όπως άλλωστε αναμενόταν από την αγορά.

Έπειτα από δύο συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πάτησε «φρένο» στις μειώσεις, καθώς από τη μία πλευρά περιμένει να δει τις επιπτώσεις των αποφάσεων της για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος (μέσω και των νέων 3ετών δανείων) και από την άλλη θέλει να πιέσει τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντράγκι είπε ότι υπάρχουν ορισμένα σημάδια ότι η οικονομία της Ευρωζώνης σταθεροποιείται.

«Σύμφωνα με ορισμένους δείκτες από πρόσφατες έρευνες, υπάρχουν \”δειλά\” σημάδια σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα», ανέφερε.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι οι προοπτικές της οικονομίας «εξακολουθούν να υπόκεινται στην υψηλή αβεβαιότητα και σε ουσιαστικούς καθοδικούς κινδύνους».

Ο κ. Ντράγκι είπε ακόμα ότι υπάρχουν «πολύ σημαντικές και ουσιαστικές πρόοδοι για τη σταθεροποίηση των προϋπολογισμών» στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Οι αγορές το αναγνωρίζουν αυτό», σημείωσε.

Ο κ. Ντράγκι ζήτησε ακόμα να επισπευσθεί η έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Καλό θα ήταν να εγκριθεί το σύμφωνο για τους προϋπολογισμούς από τα τέλη του μηνός και όχι τον Μάρτιο», επισήμανε.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια και σε συνδυασμό με το πολύ καλό αποτέλεσμα που είχε δημοπρασία ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, το ευρώ σκαρφάλωσε σε υψηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε στα 1,2726 δολάρια, ενώ χθες είχε διολισθήσει έως το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010, τα 1,2662 δολάρια.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook