Η υπόθεση της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται στο χωριό Αζωγυρέ, στο Σέλινο, ένα θέμα που ανέδειξε το Flashnews.gr από τις 24 Ιουλίου, φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια.

Μπορεί την Δευτέρα (5/9) το πρωί να είχαμε τη γραπτή δέσμευση του εργολάβου του έργου (μετά και την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων νομής στο Ειρηνοδικείο Χανίων) ότι θα αποκαταστήσει όλες τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής από τα έργα που εκτελούνται, ωστόσο η πλευρά των κατοίκων δρομολογεί νέες πρωτοβουλίες, αφού σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που προηγήθηκαν, υπάρχει “ξεκάθαρη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και της ενωσιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο των κατοίκων του Αζωγυρέ, κ. Ραφαήλ Λακιωτάκη “θα υποβληθεί άμεσα αναφορά κατά το άρθρο 227 της ΣΛΕΕ προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την ευρωπαϊκή επιτροπή”, ενώ στο σχετικό έγγραφο τονίζεται ότι πλέον για όσα έχουν συντελεστεί στο χωριό (περιοχή ύψιστου φυσικού κάλλους) η ευθύνη βαρύνει και την Περιφέρεια Κρήτης η οποία συμπαρίσταται στον εργολάβο του έργου.

Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε στα ΜΜΕ ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων του Αζωγυρέ, Ραφαήλ Λακιωτάκης αναφέρονται τα εξής:

“Σας ενημερώνουμε ότι κατά το περιεχόμενο της τεχνικής έκθεσης, video από drone και φωτογραφίες για την προ υπάρχουσα και την υφιστάμενη κατάσταση θα υποβληθεί άμεσα αναφορά κατά το άρθρο 227 της ΣΛΕΕ προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την ευρωπαϊκή επιτροπή για την ξεκάθαρη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και της ενωσιακής περιβαλλοντικής νομοθεσίας αναφορικά με τα αίσχη στον Αζωγυρέ Σελίνου. Μετά μάλιστα την απόφαση της περιφέρειας Κρήτης να συμπαρασταθεί στον εργολάβο του έργου και να υπερασπιστεί την δράση του , κατανοείται ότι τα πρόστιμα και οι καταδίκες που θα ακολουθήσουν για την περιβαλλοντική καταστροφή θα βαρύνουν αποκλειστικά την περιφέρεια Κρήτης και όσους επιχειρούν να συγκαλύψουν την ισοπέδωση ενός ύψιστου φυσικού κάλους.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι θέματα που αφορούν την χρηματοδότηση ενός έργου ως κατεπείγοντος για καταστροφή που έχει λάβει χώρα το 2019 θα απασχολήσουν το ελεγκτικό συνέδριο.

Παρακαλώ για την άμεση πρωτοκόλληση και την αποστολή αριθμού πρωτοκόλλου για τα περαιτέρω για τα οποία λαμβάνεται με την παρούσα γνώση νομίμως”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook