Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική και θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή, κατά τα πρότυπα που ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε οδήγησε σε πραξικόπημα, τονίζει το επενδυτικό ταμείο (hedge fund) Toscafund, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σε σημείωμά του προς τους πελάτες της εταιρείας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Σάββας Σαβούρης τονίζει πως η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος αμέσως μετά την έξοδο από το ευρώ είναι αδύνατη και η προκύπτουσα καθυστέρηση θα οδηγούσε «σε μαζικό κύμα προς τις τράπεζες και άδειασμα των κεφαλαίων που δε θα είχε καμία σύγκριση με τα όσα έχουμε δει έως σήμερα».

«Η λέξη καταστροφικό δεν θα απέδιδε την παραμικρή δικαιοσύνη» στο νόημα των γεγονότων, τονίζει ο κυπριακής καταγωγής Σαβούρης. «Όσοι φαντάζονται πως θα υπάρξει κάποια ‘μετά ευρώ σταθερότητα’ απλώς δεν κατορθώνουν να αντιληφθούν το μέγεθος -οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό-μίας τέτοιας πιθανότητας».

Η Toscafund τονίζει πως επενδύει μόνον σε κερδοφόρες μετοχές και πως δεν δίνει πληροφορίες για τις θέσεις της. Ο Σαβούρης τονίζει πως αναμένει ότι το ευρώ θα παραμείνει το νόμισμα επιλογής της Ελλάδος ακόμη και εάν η χώρα εξέλθει από το ευρώ και πως η επίσημη ισοτιμία με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σύντομα θα μειωθεί στη μαύρη αγορά.

Ο ίδιος προέβλεψε μία σειρά από προβλήματα για τη χώρα, όπως υπερπληθωρισμός, αυξημένη δυσκολία από πλευράς κυβέρνησης να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων και αποδημία όσων κατοίκων δύνανται να φύγουν από τη χώρα, παίρνοντας μαζί τους όσον περισσότερο πλούτο μπορούν να βγάλουν.

«Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα γοργά θα φθάσει σε επίπεδα που θυμίζουν την εμπειρία της Ζιμπάμπουε», τόνισε ο Σαβούρης, που προέβλεψε επίσης μεγάλη φτώχια μεταξύ των ηλικιωμένων.
«Η κοινωνική αναταραχή που έως σήμερα έχουμε δει στην Ελλάδα δεν θα είναι τίποτε σε σύγκριση με αυτά που θα βιώσουμε στη χαραυγή της νέας δραχμής».

«Δεν θα ήταν υπερβολή εάν υποστηρίζαμε πως η κατάληξη από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν, στη χειρότερη περίπτωση, η άνοδος εμπαθών πολιτικών εξτρεμιστών και στην καλύτερη περίπτωση ένα πραξικόπημα».

Πέρσι, οι αναλύσεις του Σαβούρη προέβλεπαν πως είναι «βέβαιη» μία επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα και πως η Νότια Αφρική είναι διχασμένη και θα διαλυθεί σε μία 15ετία.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook