Έναν χρόνο πριν ήταν η «αγαπημένη» των δυτικών φωτογράφων. Ωστόσο, η Ασμα αλ-Άσαντ, σύζυγος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, η οποία εμφανίστηκε αυτήν την εβδομάδα στο πλευρό του, δέχεται έντονες επικρίσεις για τη σιωπή της απέναντι στα βίαια μέτρα καταστολής, σε σημείο που να την αποκαλούν «Μαρία Αντουανέτα».

«Σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα η Ασμα αλ-Ασαντ»

\"http://www.presidentassad.net/images/2007_Pictures/Assad%20Wife%20and%20Son.jpg\"Ευρισκόμενη στην σκιά από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης, τον Μάρτιο, η Ασμα αλ-Άσαντ, ήρθε ξανά στο προσκήνιο την Τετάρτη, Τετάρτη, όταν εμφανίστηκε χαμογελαστή δτο πλευρό του συζύγου της σε συγκέντρωση οπαδών του καθεστώτος κατά την οποία ο σύρος πρόεδρος υποσχέθηκε «να θριαμβεύσει ενάντια στη συνωμοσία» που εξυφαίνεται κατά της χώρας του.

«Αυτό δείχνει ότι τάσσεται στο πλευρό του συζύγου της, ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Είναι σαφές ότι αποτελεί μέρος του καθεστώτος», δήλωσε ο Άντριου Τάμπλερ, ο οποίος εργάσθηκε το 2003 ως σύμβουλος Τύπου των φιλανθρωπικών οργανώσεων της 36χρονης Πρώτης Κυρίας της Συρίας.

Ομως, οι φωτογραφίες της στη συγκέντρωση αυτή, στις οποίες εμφανίζεται μαζί με τα δυο από τα τρία παιδιά τους, πυροδότησε δριμύτατες επικρίσεις σε βάρος της.

«Η σύζυγος και τα παιδιά του Μπασάρ ήλθαν να χειροκροτήσουν τον δικτάτορα», σχολιάζει ειρωνικά ένας χρήστης του Ιντερνετ στο Twitter.

«Η Βρετανία πρέπει να αφαιρέσει τα διαβατήρια της Άσμα και των γονέων της, συνεργών ενός εγκληματία πολέμου», σχολιάζει ένας άλλος, αναφερόμενος στην κα Άσαντ, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο.

Αλλά και πριν από την Τετάρτη, οι πολέμιοι του καθεστώτος την κατηγορούσαν ήδη για τη σιωπή της απέναντι στην αιματηρή καταστολή.

«Ασμα Άσαντ, μια σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα;», σχολιάζει κάποιος άλλος στο Twitter.

Αντίθετα οι φιλοκαθεστωτικοί τής πλέκουν το εγκώμιο.

«Αξίζετε να είστε η Πρώτη Κυρία όλου του κόσμου», σχολιάζει με ενθουσιασμό ένας στους δυο στο Facebook.

\"http://www.presidentassad.net/ASMA_AL_ASSAD/Asma_News_2009/image003.jpg\"Με αδυναμία στις γόβες Christian Louboutin

Κόρη επιφανούς καρδιολόγου του Λονδίνου, του Φαουάζ αλ-Αχράς και της Σαχάρ Οτρι, συνταξιούχου διπλωμάτη, η Ασμα αλ-Ασαντ, η οποία λατρεύει τις γόβες του Christian Louboutin και τα επώνυμα ρούχα, θεωρείται «η ήπια πλευρά» της δικτατορίας.

Μαζί με το σύζυγό της έχουν δεχθεί στη Δαμασκό το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, καθώς επίσης και το ζεύγος Μπραντ Πιτ και Αντζελίνας Ζολί.

«Είναι σημαντική για τις δημόσιες σχέσεις του καθεστώτος», υποστηρίζει ο Τάμπλερ, συγγραφέας του βιβλίου «In the Lion\’s Den» (Στο άντρο του λιονταριού).

Μελαχρινή, αδύνατη, με γοητευτικό χαμόγελο, η κυρία Ασαντ συγκρίνεται αυτόματα με την Κάρλα Μπρούνι ή με τη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας.

Στη διάρκεια επίσκεψης του ζεύγους στη Γαλλία, το 2010, η Ασμα δήλωσε στο περιοδικό Paris Match ότι παντρεύτηκε τον Άσαντ για τις «αξίες» του, ενώ το περιοδικό την είχε χαρακτηρίσει ως «το φως σε μια χώρα γεμάτη σκοτεινές ζώνες».

Το αμερικανικό Vogue την είχε χαρακτηρίσει «Ρόδο της ερήμου» πριν αποσύρει συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του μετά την εξέγερση.

Στη Συρία, η Ασμα αλ-Ασαντ αντιπροσωπεύει για πολλούς μια υπόσχεση εκσυγχρονισμού σε μια χώρα από καιρό απομονωμένη. Έχοντας εργαστεί σε διεθνείς τράπεζες στο Λονδίνο, έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στο πλευρό του συζύγου της για τη φιλελευθεροποίηση της διευθυνόμενης οικονομίας της χώρας.

\"http://wyomingnews.info/wp-content/plugins/rss-poster/cache/91be3_111219072627-asma-al-assad-12-horizontal-gallery.jpg\"


Πλήγμα στην εικόνα του ζεύγους η εξέγερση

Όμως, η λαϊκή εξέγερση κατέφερε ένα σκληρό πλήγμα στην εικόνα του νεαρού και σύγχρονου αυτού προεδρικού ζεύγους.

«Αυτή η εικόνα καταστράφηκε τελείως», τονίζει ο Τάμπλερ, ο οποίος χαρακτηρίζει την Ασμα «πολύ… Αγγλίδα, συμβατική και διακριτικά αυταρχική. Έχει βρετανικό διαβατήριο, μπορεί να φύγει από τη χώρα, αλλά εκείνη επιλέγει να μείνει».

\"http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT2sz1IJ5Rvho2coxhoLtZd5bhOB5pJWvNJ-rY61YAohV1ql_ncFPqOXa1l\"Ο Μπασάρ και η Ασμα, η οποία είναι κατά δέκα χρόνια μικρότερή του, είναι ένα ζευγάρι σύμβολο των διαφορετικών κοινοτήτων της Συρίας. Εκείνος προέρχεται από τη μειονότητα των αλαουιτών και εκείνη, η οποία κατάγεται από τη Χομς-προπύργιο σήμερα της εξέγερσης- από τη σουνιτική πλειοψηφία.

Με χιλιάδες νεκρούς στη διάρκεια της εξέγερσης, οι δυο τους φαίνεται να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τη γυναίκα αυτή που το 2009 μιλούσε στο CNN για τα δεινά των παιδιών της κατεστραμμένης από την ισραηλινή επίθεση Γάζας.

«Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Σε ποιο μέρος του κόσμου συμβαίνουν ακόμα τέτοια πράγματα;», αναρωτιόταν τότε η κα Ασαντ.

«Σταμάτα την υποκρισία! Σκοτώνεις τον ίδιο το λαό σου!», σχολιάζει ένας χρήστης του Ιντερνετ, ενώ ένας άλλος την αποκαλεί «Λαίδη Μάκβεθ».

(Έθνος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook