Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, υπέγραψε σήμερα συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με μικρότερα κόμμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου(PDK) του Θάτσι συμφώνησε να συνεργαστεί με το κόμμα Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο (AKR) και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, δύο μήνες μετά τις εκλογές.

Το PDK, το οποίο εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων, κατέφυγε στο πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα και στα κόμματα των εθνικών μειονοτήτων μετά τη δήλωση τριών άλλων μεγάλων κομμάτων ότι δεν θα κυβερνήσουν μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων με τον Θάτσι.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι ο Θάτσι θα εκτίσει μία ακόμα θητεία ως πρωθυπουργός και ο ηγέτης του AKR, Μπεντζέτ Πατσόλι, γεννημένος στο Κόσοβο εκατομμυριούχος που ζει στην Ελβετία και ασχολείται με το χώρο των κατασκευών, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου.

Ο Θάτσι είπε ότι ο συνασπισμός είναι «για ένα νέο Κόσοβο, για την ανάπτυξή του, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, τη δημιουργία μίας πολύ-εθνοτικής κοινωνίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ευρωπαϊκή προοπτική».

protothema.gr