Τεράστια αμοιβή για τα κλεμμένα έργα τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης προσφέρει η Ελληνική αστυνομία προκειμένου να εντοπιστούν οι σπάνιοι πίνακες και να συλληφθούν οι δράστες.

Όπως αναφέρει το \”Βήμα\”, τρεις είναι οι ύποπτοι που εξετάζονται από τις αρχές. Πρόκειται για σεσημασμένους διαρρήκτες για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις συμμετοχής και σε άλλες διαρρήξεις σε κατοικίες ή γκαλερί με στόχους πίνακες μικρότερης αξίας.

\”Ειδικότερο ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει για έναν 35χρονο που δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοιου είδους ενέργειες, έτσι λοιπόν έχουν ήδη ξεκινήσει παρακολουθήσεις ή προσεγγίσεις υπόπτων, ενώ ήδη έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ\”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η έρευνα των αρχών επικεντρώνεται σε περίπου 40 άτομα που έχουν σχετιστεί τα τελευταία χρόνια με λαθρεμπόριο έργων τέχνης.

Παράλληλα, εξετάζονται και συνομιλίες ανθρώπων της νύχτας από την ΕΥΠ, όπου γίνεται λόγος για σχέδια αρπαγής πινάκων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πιστεύουν ότι τα έργα βρίσκονται σε κάποια κρυψώνα και δεν έχουν παραδοθεί σε αυτόν που παρήγγειλε την κλοπή.

\”Έχουμε δημιουργήσει πλέον μια σαφή εικόνα για τον τρόπο που έγινε η αρπαγή των πινάκων. Ο δράστης που φαίνεται στις κάμερες να φοράει σκούφο έσπασε με μάλλον ερασιτεχνικό τρόπο τζάμι της Εθνικής Πινακοθήκης και όρμησε στον χώρο όπου φυλάσσονταν οι τρεις πίνακες.

Ύστερα κάθισε στα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο υπόγειο του κτιρίου και προσπάθησε με ένα μαχαίρι να αφαιρέσει τα κάδρα. Μόλις έγινε αντιληπτός από τον φύλακα προσπάθησε να διαφύγει και του έπεσε ένας πίνακας του Μοντριάν. Η κίνησή του ήταν μάλλον σπασμωδική. Αν δεν ήταν ελλιπέστατα τα μέτρα ασφαλείας μάλλον ο συγκεκριμένος διαρρήκτης δεν θα είχε επιτύχει τον στόχο του\”, αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται πως στελέχη της ΕΛΑΣ επανεξετάζουν πρόσφατες ανεξιχνίαστες υποθέσεις κλοπής έργων τέχνης όπως αυτή του κερκυραίου ζωγράφου Αγγελου Γιαλλινά, όταν τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν κλέψει από το σπίτι του αρκετούς πίνακες.