Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Πρώτη ημέρα σχολικής χρονιάς σήμερα για χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρη την χώρα, πολλά από τα οποία κάνουν το μεγάλο «άλμα» από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

Μόνο που για δύο παιδιά αυτή η σημαντική μετάβαση στην ζωή και στην μόρφωσή τους δεν έγινε.

Ο λόγος για την Κέλλυ και τον Νίκο, τα δύο παιδιά της Γαύδου, τα οποία τελείωσαν το Δημοτικό σχολείο στο ακριτικό νησί και θα έπρεπε σήμερα να βρεθούν για πρώτη φορά στην αυλή κάποιου Γυμνασίου.

Πρόκειται για τα παιδιά της οικογένειας η οποία «κίνησε γη και ουρανό» για να πεισθεί η πολιτεία να ιδρύσει γυμνασιακή τάξη στο ακριτικό νησί προκειμένου να παραμείνουν εκεί τα παιδιά αλλά και όλη η οικογένεια, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τα παιδιά με την μητέρα τους να αποχωριστούν τον πατέρα ο οποίος είναι αγρότης στο νησί.

Μόνο που το Υπουργείο Παιδείας σε όλες τις απαντήσεις που έχει δώσει – και σε κοινοβουλευτική συζήτηση – επιμένει πως δεν είναι δυνατόν να ιδρυθεί Γυμνάσιο στην Γαύδο και για λόγους λειτουργικούς που σχετίζονται με τον αριθμό των εκπαιδευτικών αλλά και για λόγους κοινωνικοποίησης των παιδιών.

Όμως η οικογένεια δεν μπορεί να «διαλυθεί» και όπως είπε σήμερα στο Flashnews.gr η μητέρα των παιδιών Έφη Γεωργακά «είμαστε στην Γαύδο και περιμένουμε την ευαισθητοποίηση της πολιτείας».

Μάλιστα η κα Γεωργαντά αναφέρθηκε και στον Πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη είπε πως θα υπάρχουν σχολεία σε όλα τα νησιά. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος…»

Να σημειωθεί πως το απολυτήριο του Δημοτικού των δύο παιδιών και τα σχετικά έγγραφα έχουν κατατεθεί στο Γυμνάσιο Παλαιόχωρας όπου υπάγεται εκπαιδευτικά η Γαύδος και το πρόβλημα είναι πως από αύριο στα δύο παιδιά αναμένεται να καταγράφονται απουσίες.

«Είμαστε όλη η οικογένεια σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση» μας ανέφερε καταλήγοντας η μητέρα των δύο παιδιών.

Το πρώτο «κουδούνι» στο νηπιαγωγείο της Γαύδου

Στο μεταξύ σήμερα το τρίτο παιδί της οικογένειας συμμετείχε – μαζί με ένα ακόμη παιδί – στον αγιασμό που έγινε στο νηπιαγωγείο της Γαύδου.

Γονείς, παιδιά και κάτοικοι του νησιού ήταν εκεί να ευχηθούν στους δύο μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου «καλή πρόοδο»!

Στο μήνυμά της η Δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη ανέφερε:

“Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, το πρώτο κουδούνι χτύπησε απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη τη χώρα, ο καθιερωμένος πατροπαράδοτος αγιασμός ευλόγησε και φέτος τα σχολεία μας.

Ως Δήμος Γαύδου, το νοτιότερο άκρο της Πατρίδας μας, ευχόμαστε ολόψυχα στους μαθητές καλή πρόοδο, στους γονείς υγεία και δύναμη να στηρίξουν τα παιδιά τους, στους δε εκπαιδευτικούς πνευματική δύναμη ώστε να προσφέρουν το μέγιστο στη μαθητική κοινότητα.

Φέτος θα λειτουργήσει μόνο το νηπιαγωγείο της Γαύδου. Στα παιδιά μας που ολοκλήρωσαν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ευχόμαστε να ανοίξουν τα φτερά τους με θάρρος σε αυτό το νέο κόσμο, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να προοδεύσουν. Καλή σχολική χρονιά!!!»

Πάντως το Δημοτικό σχολείο της Γαύδου το οποίο φέτος έμεινε κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά με τους δύο αυτούς μικρούς μαθητές.

Σε ότι αφορά στο αν θα λειτουργήσει του χρόνου και το νηπιαγωγείο αυτό είναι άγνωστο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στο νησί άλλα παιδιά στην κατάλληλη ηλικία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook