(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε την, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 αναβαθμισμένα στην εκδοχή Viper. Τα αεροσκάφη επανεντάσσονται στην Πολεμική Αεροπορία με αναβαθμισμένες δυνατότητες και είναι όντως από τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη. Συνολικά θα παραδοθούν στην χώρα 83 F-16 Viper.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, o Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα δύο μαχητικά αεροσκάφη – ένα πρώην Block 52+ της 343 Μοίρας «Αστέρι» και ένα πρώην Block 52+ Advanced της 336 Μοίρας «Όλυμπος» – αναχώρησαν μετά την τελετή από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά.

Και τα δύο αεροσκάφη θα ενταχθούν άμεσα στη δύναμη της 343 Μοίρας για να ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιπτάμενων σε αυτά,  ενώ την ίδια στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ γίνονται προσπάθειες να παραδοθούν εντός του 2022 τουλάχιστον έξι ακόμη αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Με αφορμή την άφιξη και την επίσημη τελετή ένταξής τους στην υπηρεσία, η Πολεμική Αεροπορία έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο με την προετοιμασία και την πρώτη απογείωση του μαχητικού F-16 Viper από την βάση στους ελληνικούς ουρανούς.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, που σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσαν από κοινού στην Πολεμική Αεροπορία τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 Viper, «τα αεροσκάφη επιτρέπουν στην Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να επιχειρεί ως μέρος συμμαχικών αποστολών παγκοσμίως».

Συγκεκριμένα, τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

– Ραντάρ AESA APG-83

– Νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT

– Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια

– Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5

– Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II

– Δυνατότητα Link-16

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Από τα τεχνικά στοιχεία της αναβάθμισης των F-16 Viper, το πλέον σημαντικό αφορά την εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA, γεγονός το οποίο θα μετατρέψει 83 αεροσκάφη σε πλήρως διαλειτουργικά με F-35.

Το αναβαθμισμένο F-16 Viper διαθέτει επίσης έναν πανίσχυρο επεξεργαστή και μεγαλύτερες οθόνες που επιτρέπουν στον χειριστή να έχει ευκρίνεια και εύρος αντίληψης των τεκταινομένων στο πεδίο.

Έχουν κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ και  νέο cockpit που απλουστεύει τον χειρισμό.

Το πρόγραμμα των F-16

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-16 ξεκίνησε το 1989. Τότε η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε τα πρώτα 40 αεροσκάφη F-16 Βlock 30.

Το 1997, ακολούθησε η παραλαβή 40 αεροσκαφών F-16 Βlock 50 ενώ το 2003 προστέθηκαν 60 ακόμη αεροσκάφη F-16 Βlock 52+. Η τελευταία παραλαβή αεροσκαφών F-16 έγινε το 2009 με τα 30 πιο σύγχρονα F-16 Βlock 52+ Αdvanced.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper ξεκίνησε το 2020. Το πρόγραμμα αφορά στον εκσυγχρονισμό 83 αεροσκαφών F-16 Βlock 52+ και 52+ Αdvanced στην έκδοση Viper.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Βlock 50, αλλά και την μελλοντική απόκτηση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών, πέμπτης γενιάς πλέον, F-35, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «αντανακλά την ισχυρή βούληση να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με τα πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, που θωρακίζουν την πατρίδα μας, αλλά και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook