Τον δήμο Κισσάμου και την περιοχή των Φαλασάρνων επισκέφθηκαν την Τρίτη ο πρόεδρος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος και χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να ενημερωθούν επι τόπου για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)  του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ)  από την εταιρεία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε.».

Ως γνωστόν η συγκεκριμένη εταιρεία, συμφερόντων γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Κισάμου, σχεδιάζει την κατασκευή τεράστιας τουριστικής επένδυσης δυναμικότητας 800-850 κλινών, σε έκταση περίπου 119 στρεμμάτων, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρο το κεντρικό τμήμα της παραλίας στα Φαλάσαρνα και βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου σε περιοχή του δικτύου Natura.

Η τελική απόφαση για την χωροθέτηση της επένδυσης ανήκει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, όμως προηγούνται γνωμοδοτικές αποφάσεις, του Τοπικού Συμβουλίου Πλατάνου, της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου και τελικά της επιτροπής περιβάλλοντος και χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου δημοσιοποιήθηκε η γνωμοδοτική απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Κισσάμου η οποία βασίστηκε σε απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πλατάνου και ήταν αρνητική στην ΣΜΠΕ (δείτε εδώ).

Οι δύο βασικοί λόγοι ήταν το τεράστιο πρόβλημα επάρκειας νερού για ύδρευση και άρδευση της περιοχής  και το ότι ο σχεδιαζόμενος βιολογικός καθαρισμός της επένδυσης θα εγκατασταθεί πολύ κοντά στην παραλία.

Επιπλέον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που αφορούν στις περιοχές του δικτύου Natura όπου χωροθετείται η επένδυση και επιπλέον το προτεινόμενο Ειδικό πολεοδομικό Σχέδιο δεν είναι στην κατεύθυνση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού σύμφωνα με το οποίο στα Δυτικά παράλια Κρήτης δίνεται κατεύθυνση για ανάπτυξη ήπιας μορφής επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.

Όμως, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης, ακολούθησαν πολλές «αναταράξεις» και σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι Τοπικοί Σύμβουλοι και μέλη της επιτροπής του Δήμου αναθεώρησαν την άποψή τους με αποτέλεσμα να ανακληθούν οι αποφάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου να μην συζητήσει το θέμα.

Να σημειωθεί πως τόσο ο Δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Σταθάκης ανέφεραν πως είναι υπέρ των επενδύσεων αλλά με κανόνες και μελέτη όλων των παραμέτρων για σωστή ανάπτυξη της περιοχής. Αρνητικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φραγκιουδάκης από την Λαική Συσπείρωση.

Μάλιστα μετά από αίτημα εκπροσώπου της οικογένειας των επενδυτών, αποφασίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει για να εκδώσει τη γνωμοδοτική του απόφαση μετά από σχετική ενημέρωση από την εταιρεία.

Η ενημέρωση αυτή αναμένεται να γίνει σήμερα στις 17:00 μετά από πρόσκληση της εταιρείας προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου καθώς και στα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Πλατάνου στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 14/09/2022 και ώρα 17:00 στην παρουσίαση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη θέση Φαλάσαρνα από την ομάδα των μελετητών του σχεδίου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου»

Δείτε εδώ ολόκληρες τις μελέτες και τα σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ενστάσεις στην διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης – Τελική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια

Στο μεταξύ από τον Αύγουστο που ξεκίνησε η διαδικασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Δημόσια Διαβούλευση επί των μελετών της επένδυσης, κατατέθηκαν αρκετές ενστάσεις που βασίζονται τόσο σε θέματα που αφορούν στην νομοθεσία των περιοχών Natura, όσο και σε πολεοδομικά προβλήματα αλλά και σε σχέδια που έρχονται αντίθετα με τον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Ενδεικτικά και πέραν των προβλημάτων με το νερό και τα λύματα, επισημαίνονται και τα εξής:

Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες περιοχών Natura όπως η συγκεκριμένη και η έγκριση της επένδυσης θα προκαταβάλει τις Μελέτες αυτές αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα που θα ακολουθήσει για την προστασία των Φαλασάρνων.

Ο συντελεστής δόμησης (0,15) αγγίζει το ανώτερο επιτρεπτό όριο για εκτός σχεδίου δόμηση και σίγουρα δεν αφορά σε ήπια ανάπτυξη.

Η έκταση των 119 στρεμμάτων βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή με κυρίαρχη χρήση την αγροτική. Κατά το πρόσφατα αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης εμπίπτει σε ευρεία ζώνη ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα.

Πάντως σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης η τελική γνωμοδοτική απόφαση θα είναι εκείνη της επιτροπής περιβάλλοντος και χωροταξίας, τα μέλη της οποίας την Τρίτη εκτός από την σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα, ενημερώθηκαν και για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την “IKOS DEVELOPMENT SA” του προτεινόμενου έργου «Ξενοδοχειακό Συγκρότημα 1280 κλινών στον  κόλπο Κισαμου,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook