Η πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη χρηματοδότηση 250,000 μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων (ως 10 kw) σε κατοικίες ή μικρές επιχειρήσεις έχει ιδιαίτερη σημασία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται για ένα μέτρο που θα έχει ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα στην οικονομία, καθώς θα επιτρέψει σε νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις να έχουν ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση ΑΠΕ, με κρατική επιχορήγηση της επένδυσής τους.

Σύμφωνα με το Μ.Βολουδάκη, για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο κύκλος των ωφελούμενων από το πρόγραμμα, είναι σκόπιμο κατά το σχεδιασμό του να ληφθούν υπ’ όψιν και οι περιπτώσεις των καταναλωτών που για διαφόρους λόγους δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελς σε δικές τους στέγες.

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές, όπως π.χ. καταναλωτές σε αστικές περιοχές με περιορισμούς από την Αρχαιολογία (π.χ. παλιά πόλη Χανίων), σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε πολυκατοικίες όπου δε συμφωνούν όλοι οι ένοικοι με την εγκατάσταση πάνελς, κλπ.

Τρόπος να ξεπερασθούν τα εμπόδια αυτά υπάρχει, αν στο πρόγραμμα συμπεριληφθεί η δυνατότητα οι καταναλωτές αυτών των κατηγοριών να συμμετέχουν μέσω ενεργειακών κοινοτήτων. Με άλλα λόγια, ο ιδιώτης που έχει κατοικία ή επιχείρηση στην οποία για λόγους όπως οι ανωτέρω αδυνατεί να τοποθετήσει πάνελς, να μπορεί να επιδοτηθεί για τη συμμετοχή του με την ίδια ισχύ (10KW) σε μια ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα έχει τις εγκαταστάσεις της αλλού. Τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό, μέσω του συστήματος του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering)
Την πρόταση αυτή, ο Μ.Βολουδάκης την κατέθεσε ως ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Προς: Tον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα

Θέμα: Προγράμματα χρηματοδότησης μικρών μονάδων ΑΠΕ

Η πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τη χρηματοδότηση 250,000 μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων (ως 10 kw) σε κατοικίες ή μικρές επιχειρήσεις αποτελεί πολύ σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα έχει ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα στην οικονομία, καθώς θα επιτρέψει σε οικιακούς καταναλωτές ή πολύ μικρές παραγωγικές μονάδες να έχουν ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση ΑΠΕ,
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όμως καταναλωτών που δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελς σε στέγες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ. οι ευρισκόμενοι σε αστικές περιοχές προστατευόμενες από τη νομοθεσία περί μνημείων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και οι καταναλωτές που βρίσκονται σε πολυκατοικίες όπου δε συμφωνούν όλοι οι ένοικοι στην εγκατάσταση πάνελς.
Τρόπος να ξεπερασθούν τα εμπόδια αυτά υπάρχει, αν στο πρόγραμμα συμπεριληφθεί η δυνατότητα οι καταναλωτές αυτών των κατηγοριών να συμμετέχουν μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering).
Με άλλα λόγια, ο ιδιώτης που έχει κατοικία ή επιχείρηση στην οποία για λόγους όπως οι ανωτέρω αδυνατεί να τοποθετήσει πάνελς, να μπορεί να επιδοτηθεί για τη συμμετοχή του με την ίδια ισχύ (10KW) σε μια ενεργειακή κοινότητα η οποία θα έχει τις εγκαταστάσεις της εκτός του παραδοσιακού οικισμού.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Προτίθεται να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 250,000 μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων ως 10 kW, ή σε άλλο αντίστοιχο, και τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω ενεργειακής κοινότητας με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για όσους δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα της εγκατάστασης πάνελς σε δική τους στέγη;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook