Την έναρξη των εκδηλώσεων εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας , κήρυξε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ρεθύμνης, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού κ. Αγγελος Μαλάς, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Κυκλοφοριακών θεμάτων κ. θωμάς Κρεβετζάκης, ο αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Δημ. Σύμβουλος κ. Δημήτρης Λαχνιδάκης και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πληροφορικής -Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δ. Ρεθύμνης κ. Νίκος Βώβος.

Όπως είναι γνωστό , ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ενεργά στην συγκεκριμένη θεσμοθετημένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία υπηρετεί το όραμα για τη βιώσιμη κινητικότητα, το δικαίωμα στην ισότιμη πρόσβαση και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών, με σεβασμό στο φυσικό και στο αστικό περιβάλλον.

Στη διάρκεια της Συνέντευξης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των δράσεων που θα υλοποιήσει ο Δήμος Ρεθύμνης από την Παρασκευή 16 έως και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν ανάλογες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Οι συμμετέχοντες Αντιδήμαρχοι αναφέρθηκαν στη φιλοσοφία και τους στόχους της διοργάνωσης, που εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και εδράζουν στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και συνηθειών σε ότι αφορά τη μετακίνηση όπως είναι η επιλογή Μαζικών Μέσων Μεταφοράς ή άλλων εναλλακτικών, ήπιων μέσων όπως το ποδήλατο, η πεζοπορία κ.α. Κάποιες μάλιστα εξ αυτών, προοιωνίζονται ευρύτερες περιβαλλοντικές δράσεις όπως για παράδειγμα η εκδρομή του Ορειβατικού την προσεχή Κυριακή, που υπηρετεί το στόχο της διασύνδεσης των Οικισμών μέσα από τη δημιουργία πολιτιστικής-περιβαλλοντικής διαδρομής, η οποία ήδη καταρτίζεται.

Όπως επεσήμαναν, για την επίτευξη των στόχων, ιδιαίτερη αξία έχει ο ενεργός ρόλος των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν συνειδητά την άσκηση στην καθημερινότητά τους, να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, αναφέρθηκε στη ρεαλιστική προσέγγιση της φετινής διοργάνωσης η οποία μας προκαλεί να σκεφτούμε πώς να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το αυτοκίνητο. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της τιμής των καυσίμων, η συγκεκριμένη πρόταση έχει άμεσο κι επιτακτικό χαρακτήρα. Επικαλούμενος μάλιστα την εμπειρία του από υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό, ο Δήμαρχος έφερε παραδείγματα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων που με απόφαση των τοπικών τους αρχών έχει καταργηθεί η χρήση αυτοκινήτου στα ιστορικά ή και αστικά τους κέντρα. Όπως έχει διαπιστωθεί, οι πολίτες τους, όχι μόνο επιβαρύνθηκαν αλλά έγιναν πιο κοινωνικοί αφού μπορούν να συναντιούνται, να επικοινωνούν και να απολαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς ηχορύπανση και κυκλοφοριακή ταλαιπωρία.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, τις οποίες οργάνωσαν με πολύ μεράκι και κόπο τρεις Διευθύνσεις του Δήμου (Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολιτισμού – Αθλητισμού και Προγραμματισμού), επεσήμανε ότι απευθύνονται κυρίως στους νέους και σε ευαίσθητους συμπολίτες μας που έχουν ασπαστεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και του σεβασμού στο περιβάλλον.

Κατέθεσε μάλιστα την ικανοποίησή του για την αύξηση των νέων που χρησιμοποιούν ήπια μέσα μεταφοράς στο Ρέθυμνο , αξιοποιώντας μεταξύ άλλων, το ευνοϊκό κλίμα (παρατεταμένη ηλιοφάνεια), τις υποδομές (δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αναπλασμένα, ασφαλή πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους) κ.λ.π.

Άλλωστε, οι νέοι μας διδάσκουν τρόπους ασφαλούς οδήγησης και καλής οδηγικής συμπεριφοράς, μας δίνουν μαθήματα ανακύκλωσης και είναι δεκτικοί σε κάθε πρωτοβουλία που βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη και αποτελεί απτή κατάθεση αγάπης και σεβασμού στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.

Αυτός είναι άλλωστε και ο προσανατολισμός του Δήμου Ρεθύμνης, που έχει αποσπάσει πολλές ευρωπαϊκές διακρίσεις για τις δράσεις του, στους τομείς της βιώσιμης κινητικότητας και της ηλεκτροκίνησης. Για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του, ο Δήμος Ρεθύμνης διεκδικεί, κατόπιν πρότασης μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, την ένταξή του σε ένα ακόμη σημαντικό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο Δήμαρχος κάλεσε τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με την ενεργή συμμετοχή τους τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, να γίνουν μια ισχυρή δύναμη προώθησης των μηνυμάτων της βιώσιμης κινητικότητας και να αποδείξουν ότι το Ρέθυμνο, η πόλη των Γραμμάτων, δεν έχει μόνον ένα σπουδαίο ιστορικό παρελθόν αλλά κι ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

18.00 – 20.00 Η ιστορία των μετακινήσεων στο Ρέθυμνο

Ξενάγηση από τον κ. Στρατιδάκη.

Σημείο εκκίνησης Πλατεία 4ων Μαρτύρων

20.00  Η ιστορία των μετακινήσεων στο Ρέθυμνο

Παρουσίαση του βιβλίου.

Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

18.00 – 22.00 Έκθεση Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων

Μαρίνα Ρεθύμνου

18.30 Ping Pong

Όμιλος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ρεθύμνου

Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

20.00 – 20.30 Let’s dance

Arabesque (Μουσικοχορευτικός Σύλλογος)

Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

18.00 – 22.00 Έκθεση Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων

Μαρίνα Ρεθύμνου

08.00 – 10.00 Πεζοπορία στη διαδρομή “Κάστελλος-Μονοπάρι”

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Δωρεάν Μεταφορά των συμμετεχόντων με λεωφορείο του ΚΤΕΛ

20.30 3ος Νυχτερινός Γύρος Πόλης Ρεθύμνου

          “Τρέχω – Περπατώ”

Εκκίνηση / Τερματισμός Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Ρεθύμνης

20.00 Ενόργανη Γυμναστική

Ο.Κ.Α. “Αρκαδι” – Ενόργανη

Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

21.00 Συναυλία – Scarlet Nights

Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

19.00 Θεματικές ξεναγήσεις σε ΑμεΑ και άτομα 3ης ηλικίας

Θεματικές ξεναγήσεις με ειδικό προσβάσιμο αμάξι

Σύλλογος Ατομών με Αναπηρίες Δήμου Ρεθύμνης

20.00 Σινεμά όπως παλιά…

Προβολή παιδικής ταινία

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

18.30 – 20.30 Έκθεση Ποδηλάτων

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

18.30 – 20.30 Μικροί ποδηλάτες εν δράσει

Ποδηλατικές δράσεις για μικρά παιδιά.

Ποδηλατικός Σύλλογος ΑΤΛΑΣ

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

20.00 Σινεμά όπως παλιά…

Προβολή παιδικής ταινία

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

09.00 – 14.00 Οn-Street Better Connections

7 σταθμοί αθλοπαιδιών & δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής

Rollercity

Λεωφ. Ελ. ΒενιζέλουΚλείνουμε το δρόμο, της παραλιακής Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι το Λύκειο Ελληνίδων

και τον μοιραζόμαστε πεζοί και ποδηλάτες!

19.00 – 20.30 Ποδηλατώ στην πόλη – Ποδηλατοβολτα

ΑΤΛΑΣ

Εκκίνηση / Τερματισμός: Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook