Στα επιτόκια της τρόικα πήγαν 3 δισ. ευρώ παραπάνω σε τόκους σε σχέση με αυτούς του 2010, όσα δηλαδή προέβλεπε το Μνημόνιο από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, έκτακτες φορολογίες και «χαράτσια» σε εισοδήματα και ακίνητα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι συνολικές δαπάνες για τόκους που αναγκάστηκαν να πληρώσουν πέρυσι οι Έλληνες για την εξόφληση μέρους του δανείου της Τρόικας ανήλθαν σε 16,35 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 23,6% σε σχέση με το 2010, που είχε φτάσει τα 13,2 δισ. ευρώ.

Ανάλογο ύψος δαπανών για τόκους θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και για το 2012 σε περίπτωση που δεν αποδώσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα οι τόκοι για την εξυπηρέτηση των δανείων της Τρόικας θα πλησιάσουν φέτος τα 17 δισ. ευρώ.

Σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» 50% του υφιστάμενου χρέους οι δαπάνες τόκους θα υποχωρήσουν στα 12,75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 3,7 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η τρόικα πίεζε διαρκώς για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για να μπορέσει να εξασφαλίσει το 1/3 από τους τόκους του δανείου της. Μόνο από αυτό το μέτρο η Τρόικα εξασφάλιζε 1 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ οι ξένοι είχαν υπολογίσει ότι θα τα εισπράξουν από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ ( 1,7 δισ. ευρώ), από τους κεφαλικούς φόρους (350 εκατ. ευρώ, από το Τέλος επιτηδεύματος σε 800.000 αυτοαπασχολούμενους αλλά και από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης (150 εκατ. ευρώ).

(bankingnews.gr)