Δεκάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες με μονάδες αντιμετώπισης ταραχών στο Βουκουρέστι, έπειτα από τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας, όπου οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για τέταρτη ημέρα κι επεκτάθηκαν παρά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει ένα νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τουλάχιστον 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, εκ των οποίων οι 15, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικοί, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, είπε ιατρική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 30 διαδηλωτές προσήχθησαν από την αστυνομία. Ένας δημοσιογράφος χτυπήθηκε ενώ πραγματοποιούσε ρεπορτάζ.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι οι νεαροί που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων Στεάουα και Ντιναμό.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη, σε ένδειξη υποστήριξης του υφυπουργού Υγείας Ραέντ Αραφάτ, που παραιτήθηκε αφού επέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε το να παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρίες η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το δημόσιο.

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε την Παρασκευή, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν σήμανε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων, αφού χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους εναντίον της κυβέρνησης, που εφαρμόζει μια πολιτική σκληρής λιτότητας.

Το απόγευμα χθες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Κάδοι σκουπιδιών πυρπολήθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Επεισόδια αναφέρθηκαν στην πλατεία Ουνιρίι, στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν από τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και την κεντρώα κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Έμιλ Μποκ να παραιτηθούν.

Κρατώντας ρουμανικές σημαίες και ηχώντας σφυρίχτρες, οι διαδηλωτές φώναζαν \”παραιτηθείτε\” και κρατούσαν πανό που έγραφαν \”θέλουμε σεβασμό\” και \”όχι άλλη διαφθορά\”.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σε άλλες περίπου 20 πόλεις, όπως η Τιμισοάρα, το Ίασι κ.ά.

Η κυβέρνηση Μποκ έχει λάβει μια σειρά επώδυνων μέτρων λιτότητας βάσει μια δανειακής σύμβασης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβανομένης της αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας και την περικοπής των μισθών στον δημόσιο τομέα.
Στόχος της είναι να αποκαταστήσει την δημοσιονομική σταθερότητα και να σταθεροποιήσει το νόμισμα.

Τα μέτρα αυτά συναντούν την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από την ύφεση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook