Με σκοπό την ενημέρωση των θεσμικών φορέων και την ανταλλαγή απόψεων, για τα πλάνα της Ryanair επισκέφθηκαν τα Χανιά ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Eddie Wilson και η διευθύντρια πωλήσεων Chiara Ravara.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (20/09) στο επιμελητήριο Χανίων με την συμμετοχή εκπροσώπων του οικονομικού και του τεχνικού επιμελητηρίου, φορέων του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης, έγινε εκτενής αναφορά τόσο στον τουριστικό προορισμό των Χανίων όσο και στην πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η Ryanair.

Ο κ. Wilson, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, εξέφρασε την ανησυχία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ότι αφορά στα κίνητρα και ειδικά στο θέμα των τελών των αεροδρομίων ζητώντας πρωτοβουλίες έτσι ώστε η Ryanair να αναπτύξει “βάσεις” και αεροπορικές συνδέσεις στα ελληνικά αεροδρόμια.

Επίσης αναφερόμενος στην Fraport είπε ότι θα ήθελε να αλλάξει πολιτική και τακτική σε ότι αφορά στα τέλη των αεροδρομίων που διαχειρίζεται όπως και των Χανίων. «Πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά τα ελληνικά αεροδρόμια σε σύγκριση με αυτά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε να συζητήσουμε για βάσεις της Ryanair στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Επι της ουσίας ο κ. Wilson ζήτησε την κατάργηση του φόρου ανα επιβάτη που επιβάλλεται στην διάρκεια της χειμερινής περιόδου δεσμευόμενος να φέρει περισσότερους επιβάτες.

Ουσιαστικά κάλεσε τους φορείς των Χανίων να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και στην Fraport προκειμένου να εξασφαλισθούν τα κίνητρα που ζητά η εταιρεία για να φέρει επιβάτες.

Ακόμη τόνισε ότι χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός στην διαχείριση των ελληνικών αεροδρομίων για να γίνουν ανταγωνιστικά με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Κατα την έναρξη της συνάντησης ο Αντώνης Ροκάκης Προέδρος του Επιμελητηρίου Χανίων στο χαιρετισμό που απηύθυνε δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το φετινό καλοκαίρι η τουριστική κίνηση ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη και με σκληρή δουλειά το Αεροδρόμιο Χανίων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία της Ελληνικής Αγοράς.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές των τελευταίων δεκαετιών για την παγκόσμια Οικονομία, με την πανδημία Covid-19 και την Ουκρανική πολεμική σύγκρουση να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα αβεβαιότητας στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στις κυβερνήσεις.

Στον Τουριστικό προορισμό των Χανίων, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το καλύτερο καλοκαίρι της ιστορίας μας. Με σκληρή και συλλογική προσπάθεια κατακτήσαμε μια από τις κορυφαίες θέσεις στην Ελληνική Αγορά με το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2022, να έχει διακινήσει 2.331.457 επιβάτες, έναντι 1.035.167 το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το αεροδρόμιο Χανίων κατέγραψε διψήφια άνοδο διεθνών αφίξεων σε ποσοστό 19,8% τον Αύγουστο, έναντι του Αυγούστου του ’19, που μεταφράζεται σε 245.623 ξένους τουρίστες.

Ο Τουρισμός, είναι με διαφορά ο πλέον δυναμικός κλάδος της Οικονομίας των Χανίων, καθώς σήμερα παράγει περισσότερο από το 50% του περιφερειακού Α.Ε.Π. και εξασφαλίζει το 25% της Απασχόλησης του τόπου μας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται δίκαια στο επίκεντρο της συστηματικής μελέτης και των δυναμικών παρεμβάσεων εκ μέρους της Επιχειρηματικής, Οικονομικής και Τεχνικής μας Κοινότητας.

Για το λόγο αυτό, τα Επιμελητήρια της Δυτικής Κρήτης έχουμε ήδη τοποθετηθεί δημόσια και εργαζόμαστε μεθοδικά για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων δημιουργίας «Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» & «Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού των Χανίων», στο πλαίσιο των θεσμικών δυνατοτήτων που μας προσφέρει πλέον ο νέος Νόμος 4875, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

Για τα Επιμελητήρια των Χανίων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η στρατηγική, οργανική και διαρκής σύμπραξη μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκόμενων παραγωγικών φορέων της περιφερειακής μας ενότητας. Οφείλουμε άμεσα να ενώσουμε δυνάμεις & να σχεδιάσουμε το μέλλον του Τουριστικού μας προϊόντος με στρατηγικό, μακροπρόθεσμο και πολυδιάστατο τρόπο., αξιοποιώντας αποτελεσματικά τη δυναμική και των εξαιρετικών επιδόσεων των προηγούμενων μηνών.

Με ευθύνη απέναντι στη θεσμική μας αποστολή, την οποία μας εμπιστεύτηκαν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας, διατηρούμε διαρκή και στενή συνεργασία με το σύνολο των φορέων και επιχειρήσεων της Τουριστικής Αγοράς. Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής μας στρατηγικής προτεραιότητας, είναι ιδιαίτερη η τιμή για τη Χανιώτικη Επιχειρηματικότητα να υποδεχόμαστε σήμερα τον κ. Eddie Wilson, τον καταξιωμένο Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρίες του πλανήτη, της “Ryanair”, ο οποίος με την υποστήριξη της δυναμικής κας Chiara Ravara, Διευθύντριας Πωλήσεων, Marketing και Διεθνούς Επικοινωνίας, είναι μαζί μας για να μας παρουσιάσουν με τον πιο άμεσο και διαφανή τρόπο το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρίας τους και τον ιδιαίτερο ρόλο του σημαντικού Τουριστικού προορισμού των Χανίων στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου που επιδιώκουν για τον διπλασιασμό των επιβατών προς την Ελλάδα στα 10 εκατ. ετησίως τα επόμενα 5 χρόνια, με τα 2,5 περίπου εκατ. από αυτούς να ταξιδεύουν εκτός της υψηλής περιόδου».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook