Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999. Στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των ΕΗΠΚ με θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» μέσα από δύο δράσεις:

Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης: Pop-up έκθεση

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο εκμεταλλευόμαστε τον φυσικό πλούτο και το ίδιο το περιβάλλον, το οποίο πλέον αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αδιάκοπες απαιτήσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το 2015, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη), ελπίζοντας σε έναν ευημερούντα κόσμο, σε έναν υγιή πλανήτη. Συνδέοντας συγκεκριμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης με τον Στόχο 14 – Ζωή στο Νερό, η προτεινόμενη δράση φιλοδοξεί να μεταδώσει στο κοινό ένα μήνυμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας: η μπλε καρδιά του πλανήτη, οι θάλασσές μας, χρειάζονται προσεκτική διαχείριση από όλους μας!

Πηλός εναντίον πλαστικού

Η συγκεκριμένη δράση δίνει έμφαση στη διαχρονική αξία του πηλού (άργιλος) και των προϊόντων του. Μέσω μιας μικρής και στοχευμένης περιήγησης στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, μπορεί κάποι@ να αντιληφθεί τη σημασία του πηλού στην καθημερινή ζωή του αρχαίου ανθρώπου (αμφορείς, αγγεία πόσης, βρώσης, μεταφοράς υγρών, αγωγοί, κ.λπ.). Παράλληλα, γίνεται εύλογα η σύγκριση με τη σύγχρονη εποχή που κυριαρχούν τα προϊόντα του πλαστικού. Το πρωί της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:00, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν επί το έργον και να ακούσουν έναν παλιό αγγειοπλάστη της πόλης μας να μιλά για το επάγγελμά του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σύγχρονη εποχή, όπως και μια γεωλόγο να παρουσιάζει τη χρήση του πηλού στην αποκατάσταση μνημείων, στην κοσμετολογία, στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κ.λπ., καθώς και για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δυο υλικών.

Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2022, η είσοδος στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Δράσεις

  • Δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης
  • Pop-up έκθεση
  • Πηλός εναντίον πλαστικού

Διάρκεια
23-25 Σεπτεμβρίου 2022

Χώρος
Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Αίθουσες μόνιμης έκθεσης

24-25 Σεπτεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook