Η αιχμή του προμαχώνα νότια, πάνω στον οποίο κατασκευάστηκε η Δημοτική Αγορά Χανίων, αποκαλύφθηκε ολόκληρη, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανακατασκευή του μνημείου.

Ο πρώην προιστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, σε ανάρτησή του τονίζει την ανάγκη παράλληλης ανάδειξης του προμαχώνα ο οποίος έχει υποστεί φθορές από παλαιότερες παρεμβάσεις με τοποθετήσεις σωλήνων αποχέτευσης στα πιο ακατάλληλα σημεία.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδριανάκης στην ανάρτησή του για τον προμαχώνα:

«Το έργο αποκατάστασης της Αγοράς των Χανιών προχωρεί κανονικά. Είπαμε να δούμε κάποια πράγματα από τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής και τι θα μπορούσε να γίνει για την ανάδειξη και του μeγάλου προμαχώνα Piatta Forma, πάνω στον οποίο “κάθεται” το νεότερο μνημείο, σε εφαρμογή παλιότερης Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού. Μαζί και υπεύθυνοι του έργου, που το αντιμετωπίζουν με πολλή σοβαρότητα, αλλά και έντονο προβληματισμό. Χάρηκα που τα είπαμε με την επιβλέπουσα από την πλευρά της Εφορείας αρχαιολόγο Νεκταρία Χετζογιαννάκη-Μαϊλη, την πολιτικό μηχανικό του Δήμου Τζίνα Βουράκη, παλιές συνεργάτριες στην Υπηρεσία, τις αρχιτεκτόνισσες που συντάσσουν τη μελέτη διαμόρφωσης του χώρου και υπεύθυνους του εργοταξίου.

Η αιχμή του προμαχώνα νότια, αποκαλύφθηκε ολόκληρη, δίνοντας την κατεύθυνση της ανάδειξή του, σε συνέχεια της παλιότερης προσπάθειας της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Αδικαιολόγητες οι φθορές από παλιότερες επεμβάσεις για την τοποθέτηση διάφορων σωλήνων αποχέτευσης στα πιο ακατάλληλα σημεία, με σοβαρές ζημιές στον προμαχώνα .

Η θεμελίωση της Αγοράς στα περισσότερα σημεία πάνω στα ισχυρά τείχη, δικαιολογεί την εκατόχρονη ζωή του νεότερου μνημείου, αν και οι τοιχοποιϊες, δεν είναι και τόσο ισχυρές. Κάποιες ενδείξεις από τους υπόγειους θολωτούς χώρους με τα κανόνια (Cazamate), ίσως φάνηκαν σε κάποια σημεία, καλό θα είναι να συνεχιστεί η έρευνα για την πλήρη αποκάλυψή τους, αν είναι εφικτό.

Η αποκατάσταση και ανάδειξη της εντυπωσιακής Αγοράς της πόλης, με την παράλληλη μερική ανάδειξη του προμαχώνα, είναι στη θετική κατεύθυνση. Μακάρι, όταν έκτιζαν τη Αγορά, να είχαν προβληματιστεί και να μην είχαν “εξαφανίσει” αβασάνιστα το εντυπωσιακό οχυρωματικό έργο του Michele Sanmicheli. Περιθώρια συνύπαρξης των μνημείων και μελλοντικής μεγαλύτερης ανάδειξης, υπάρχουν. Όπως έχουμε πει, με σοβαρό σχεδιασμό και επεμβάσεις, μπορεί να “ανακτηθεί” περισσότερο από το 85% των Βενετσιάνικων οχυρώσεων της πόλης, με πολλαπλή ωφέλεια σε πολλά επίπεδα. Θα το δούμε άραγε κάποτε;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook